Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4777927 www.bgdnes.bg

Летни диети водят до рак

Полина ТОДОРОВА

Летните диети, препоръчвани от неспециалисти в областта на храненето, сериозно могат да навредят на човешкото здраве. Това заяви вчера проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по храни и диететика.

"Нездравословните диети, нашумели последните седмици, определено са рисков фактор за състоянието на човешкия организъм. Липсата на витамин В12 например, който се съдържа само в месото и животинските продукти, води до злокачествена анемия и алцхаймер. Ниската консумация на фибри може да бъде причина дори за ракови заболявания", обясни д-р Попов.

Реклама

Най-честите грешки при хранителните режими са изпускане на закуската, оскъдният обяд и преяждане вечер. "Няма вредни храни, има само вредни количества", заключи експертът. Неправилният начин на хранене, комбиниран с всекидневен стрес, води до разрушаване на организма.

Сред храните с антитуморно действие са плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти. Чесънът и лукът поддържат висока имунна система, а червено и жълто обагрените храни укрепват кръвоносните съдове. Препоръчват се и доматите, защото съставките им предпазват от развитието на рак.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама