Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4811163 www.bgdnes.bg

Стършели ПОЛУДЯХА

Надя Панкова

Млад мъж е в реанимация, а едногодишно детенце е прието по спешност в болница заради ужилване от пчели и стършели. Болниците в Благоевград, Хасково, Варна и Кюстендил се оказаха претъпкани със случаи на ужилване от стършели, като инцидентите с опасните насекоми рязко се увеличили в последния месец. Това алармираха читатели на "България Днес", пострадали от жилещите насекоми.

Три сигнала за гнезда на стършели в Нови пазар, Варненско, са получили служителите на телефон 112 само за ден. Спасителни екипи са се отзовали и са напръскали гнездата с препарат, но жителите на градчето се наложило отново да ги викат, тъй като на следващия ден забелязали още едно гнездо на опасните насекоми. Това разказаха от местния спасителен екип, отстранил гнездата.

Реклама

Преди ден млад 28-годишен мъж се озова в реанимацията на благоевградската болница, след като бе ужилен от стършел в крака. От алергичния шок мъжът започнал да се задушава и се изринал целия, но успял да се свърже със семейството си, което позвънило на телефон 112. Животът му е извън опасност, увериха вчера от болницата в Благоевград, но допълниха, че пациентът остава под наблюдение.
В същата болница в спешното е прието и детенце на годинка, отново заради ужилване. И неговият живот не е в опасност.

Рояк стършели в Кюстендилско прати трима души наведнъж в местната болница, след като мъжете са нажилени жестоко от насекомите. Те също са приети в спешното отделение. Мъжете ремонтирали покрив в местност край Кюстендил, когато ги нападнали стършелите.

"Майсторите са прегледани от лекар и са взети всички необходими мерки, за да не изпаднат в алергичен шок от ужилването", коментира шефката на Спешното д-р Анелия Георгиева.

В Русе стършелите нападнали цяло училище - спасителни служби са викани да отстранят гнездо в местното школо "Отец Паисий". От служба "Спасителна дейност" обясниха пред "България Днес", че ако гражданите видят гнездо на стършели, веднага да сигнализират на телефон 112, а не да се опитват сами да го отстранят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама