Алкохол менте трови Черноморието

Иво АНГЕЛОВ
Истинска вакханалия властва по Българското Черноморие по отношение на алкохола, показа проверка на "България Днес".
Масово по заведения и нощни клубове се сипва фалшив алкохол, който се произвежда при съмнителни обстоятелства и противоречиви хигиенни условия. Притеснителното е, че дори в клубове, които претендират да са тузарски и с висок статут, се сервира некачествен алкохол, който сериозно може да увреди здравето на туристите.
Заниженият контрол и желанието за бърза печалба са основните причини в заведенията да се предлага алкохол менте. Напитките се произвеждат в неподходящи условия, но се сипват в стандартни бутилки, като се етикетират като вносни питиета. В по-голяма част от времето се съхраняват в големи пластмасови бутилки или туби, което има отрицателно влияние върху и без това съмнителното им качество. Поставянето на дозатори и бандероли пък отдавна е превърнато в стандартна процедура от фалшификаторите. Друга популярна практика в родните курорти е български алкохол да се предлага като вносен и да се таксува на по-висока цена. Най-често жертви на тази схема са чужденците, които не могат да направят съпоставка между разликата в качеството.
Само преди няколко седмици полицията конфискува 3000 литра алкохол менте от комплекс, разположен в Слънчев бряг-запад, и прилежащи към него приземен гараж и офисни помещения. В подземен гараж е открит нелегален цех за производство и бутилиране на спиртни напитки, където в примитивни условия е осъществяван пълен производствен цикъл. В две помещения са намерени близо 550 пластмасови туби с алкохол без акцизен бандерол, както и бидон с вместимост 120 литра. Той е бил пълен на 2/3. В помещенията е имало и 13 кашона със стъклени бутилки, които са били пълни и етикетирани с различни марки алкохол.
Според запознати със ситуацията в курортите това е само един от десетките цехове, които функционират към морето и захранват дискотеките с некачествена огнена вода. Най-често се фалшифицира водката, тъй като е чист спирт и няма нужда от допълнителни аромати.
Как да разкрием измамата
За да различите хубавия коняк от ментето, е достатъчно да стоплите чаша с коняк в дланите си и да вдишате аромата му - изисканата смесица от аромат на бадем, ванилия и грозде не допуска объркване.
За да различите качествената водка, обърнете бутилката с дъното нагоре и разгледайте напитката за странни частици, например мъхчета. Във водката е недопустимо да има утайка.
Натуралното вино може да бъде определено с помощта на глицерин. Ако в истинско вино налеете малко глицерин, той ще се спусне на дъното на съда, като ще остане безцветен.