Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4930231 www.bgdnes.bg

Ракия от стафиди - новият хит у нас

Иво АНГЕЛОВ

Ракия, произведена от стафиди, е истински хит на българския пазар в момента, показа проверка на "България Днес".

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама


По това време на годината старите запаси от градусовата напитка обикновено са привършили и в момента е пикът за варене на новата продукция.


Използването на стафиди вместо стандартно грозде започва да набира все по-голяма популярност сред родните производители, които приготвят за домашна консумация. Най-големият бонус на стафидената ракия е, че цената на един килограм сушено грозде е под 2 лева (гроздето е с левче повече). По борсите стафидите стандартно вървят по 1,80 - 1,90 лева за килограм. Но в интернет има оферти за продажби в големи количества, като цената за килограм пада надолу с още 10 стотинки.


Причините да се ползват стафиди са няколко, отчитат ценители. С тях става по-качествена ракия заради липсата на чепки и семки. Освен това са по-компактни за държане в жилищни условия - по-малко място заемат и по-малко миришат при протичане на ферментация, което си е важно при варене на ракия в жилищен блок. И не на последно място 1 кашон стафиди се равнява на 3 каси грозде, всяка с двойно по-голям размер от стафидите.


Подобна ракия се слави с много високо качество. Тайната е в хлебната мая, която се поставя в градусовата продукция. "Стафидите, като се накиснат във вода, започват да ферментират и се надуват до първоначалните си размери. Изглеждат все едно гроздови зърна току-що са откъснати", коментират казанджии.


Стафидите могат да се използват и като средство за подобряване на качеството на ракията, приготвена от друг плод. Те съдържат в себе си натурална гроздова захар, която омекотява резкия вкус на ракията. "Слагам около 10 броя на литър до набъбването им до първоначален размер. Ползвам червени стафиди, защото имат повече захар и не променят цвета", коментира дългогодишен производител на домашна ракия от Врачанско.


Ракиджиите препоръчват в алкохолната напитка да не се слагат никакви есенции, защото само могат да съсипят гроздовия дъх. Вместо това да се залага на естествени продукти като орехи или мед например, които ще променят цвета и ще подобрят вкуса. Цената на литър стафидена ракия в малките населени места варира около 7 лева.

Реклама
Реклама
Реклама