Есенен бум на рижиките

Сравнително слабият гъбен сезон завършва с истински есенен бум на рижиките. В последните дни берачите се хвалят с килограми от тази вкусна гъба, която расте край иглолистни гори. В околностите на София е пълно с рижики, които са сравнително лесно разпознаваеми и трудно могат да се объркат с отровни гъби. Двойникът на рижиката е отровната млечница, но опитният гъбар е почти невъзможно да се излъже. При отрязване или отчупване на рижиката винаги се отделя оранжев сок, който оставя следи при допир до ръцете или ножа. Нараняването на рижиката също е специфично. По гуглата или пънчето бързо се появяват зелено-синкави петна, а при по-старите екземпляри те се наблюдават, без да са наранени. Рижиките растат до ноември, но в зависимост от метеорологичните условия могат да се намерят дори и през декември. Тези гъби закриват сезона, а в момента са най-подходящи за събиране. Те растат най-често край млади иглолистни гори и по-рядко вътре в тях. Любимото им време са ясните слънчеви дни, когато вече падат и първите слани. Гъбата е изключително вкусна и ароматна и е най-подходяща за мариноване.
Рецепта за мариноване
Рижиките са едни от най-вкусните гъби за мариноване и перфектно мезе за студените зимни дни. Ето и една рецепта за тяхното консервиране. Гъбите се измиват и се нарязват на парчета колкото за бодване с вилица, а по-малките се оставят цели. Маринатата се приготвя със студен преварен разтвор на вода, оцет, сол и захар. В марината се поставят черен пипер, дафинов лист и чесън. Гъбите се варят в маринатата около 1 час и се оставят още поне 6 часа в нея след варенето, тъй като рижиката е доста твърда и е необходимо повече време за термообработка. Напълват се буркани по избор, доливат се до покриване с марината и се стерилизират за около 30 минути. Това е напълно достатъчно,тъй като рижиката е много здрава и издръжлива за консервиране гъба.