Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5144336 www.bgdnes.bg

Италиански филм с голямата награда на фестивала на планинарското кино в Банско

Филмът "Нини" на Джиджи Джустиниани от Италия, създаден през 2014 г., заслужи Голямата награда на Международен фестивал на планинарския филм "Банско Филм Фест - 2015". "Нини" е носител на Гранд При "Златната тинтява" от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто /Италия/ през тази година, както и на Голямата награда за най-добър италиански филм на Международния филмов фестивал в Имола /Италия/, 2015 г.
Над 100 кинотворби бяха прожектирани през последните дни едновременно на три места в града. Любителите на планината и екстремните усещания гледаха презентации от най-бележитите приключенци, изложби, имаше и тематични работилници, състояли се даже в истински пещери.
Специална награда на журито на "Банско Филм Фест - 2015" се присъди на филма "Том" (Испания, 2015) на Анхел Естебан и Елена Гоатели – филм за младия катерач Том Балард.
Награда за български филм печели "3 x 8000" на Жоро Торнев и Боян Петров от 2014 г. Филмът е пълен киноразказ за изпитанията, през които преминава Боян Петров - първият българин, стъпил на три осемхилядника в рамките на 70 дни.
Община Банско също връчи своя приз – той е за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи. Тази година се присъжда на филма "Сунакали" (Непал, 2014) - един затрогващ разказ за магията на футбола, въздигащ едно обикновено момиче от изолираните общности на Непал.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия е за филма "Metanoia" и Джеф Лоу" на Джим Ейкмън, САЩ. Кинолентата е за живота на бележития приключенец Джеф Лоу, който въпреки занника на дните си, не е пречупил своя дух.
С награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания журито отличи филма "Юрек" на Павел Височански от Полша – кинематографично бижу на студиото, носещо името на великия режисьор Анджей Вайда.
Освен обявяването на победителите в конкурсната програма, снощи бе връчена и новоучредената от организаторите на фестивала награда за цялостен принос в развитието на алпинизма и планинарските спортове в България. Неин носител е проф. Георги Атанасов – Джиджи - ветеран и един от бащите на алпинизма в България, който тази година чества 90-годишен юбилей.
Организаторите на фестивала не пропуснаха да засвидетелстват своята почит и към един много специален гост – българина Иван Кожухаров, който, въпреки здравословните си проблеми, показа, че човешкият дух трябва да е направляван от смело сърце и смели идеи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама