Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148680 www.bgdnes.bg

Съдът оправда Христо Бисеров, обвиненията - недоказани (обзор)

Щвейцария отказала да даде информация за банковите му сметки. Прокуратурата ще протестира

Бившият зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров бе оправдан от Софийския градски съд във вторник.

Реклама

В 11,15 ч съдия Снежина Колева обяви, че доскорошният политик е невинен и по трите обвинения, които останали недоказани.

Тя отхвърли и гражданския иск на финансовото министерство за 18965 лв. от неплатените данъци.

Бисеров отказа коментари. Още докато бе в зала 10 на Съдебната палата обаче, се обади по телефона, за да съобщи новината.

Едното му обвинение бе, че не е платил данъци в особено големи размери - 18 965 лв. Другото - че е нарушил валутния закон, като не е обявил пред БНБ сделки с валутни ценности. Третото бе, че в декларацията си като депутат пред Сметната палата не е написал, че притежава около 700 000 лв. по сметки в Швейцария.

“Ще протестираме пред апелативния съд. Смятаме, че е разполагал с тези суми и е трябвало да ги декларира пред НАП, БНБ, Сметната палата и да плати данък”, каза наблюдаващият прокурор Дойчо Тарев. Той обясни, че с колежката си Боряна Бецова нямало какви нови доказателства да събират.

“Преценили сме, че сме събрали достатъчно доказателства по тези обвинения и затова сме внесли обвинителния акт”, каза прокурор Тарев. В понеделник прокуратурата поиска 4 г. затвор за Бисеров.

Тарев съобщи още, че съдебната поръчка до Швейцария за това какви банкови сметки има Бисеров там, не била изпълнена. Отговорът бил, че стореното от него не било престъпление по тяхното законодателство. Съдия Колева също каза, че възможностите за доказване на обвиненията били изчерпани в досъдебното производство и за съда не е имало друг вариант, освен да реши делото само върху събраните до момента.

Делото срещу Бисеров приключи само в едно заседание в понеделник за около 6 ч.

Реклама
Реклама
Реклама