Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5452901 www.bgdnes.bg

Световнодоказаният онколог проф. Иван Черноземски: Чернобил още ни убива

Иво АНГЕЛОВ

"Чернобил продължава да убива хора в България! Радиацията от експлозията в украинската атомна електроцентрала и до ден-днешен покосява хора в страната ни. И още дълги години ще продължи."


Това заяви пред "България Днес" световнодоказаният онколог и бивш министър на здравеопазването проф. Иван Черноземски по повод 30-ата годишнина от инцидента в Чернобил, който преобърна живота на хората в Източна Европа.
На днешната дата - 26 април, през 1986 година се случва най-ужасяващата катастрофа в историята на ядрената енергетика. Тя и аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 г. са двете най-тежки аварии от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Реклама


Точно в 1,23 ч. след полунощ избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа в Чернобил. Той напълно унищожава реактора, в резултат на което в атмосферата са изхвърлени 190 т радиоактивни вещества. 145 000 квадратни километра от Украйна, Беларус и Русия са засегнати - Беларус получава 70% от радиацията. Отрова се стели още над Румъния, България, Гърция, бивша Югославия, скандинавските страни и Бавария.


Веднага са приети в болница 213 души, от които умират 31 - 28 от тях от остра лъчева болест. Повечето са били пожарникари и спасители, опитващи се да овладеят аварията, неуведомени за опасността от радиоактивен пушек. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.


Истински сериозните проблеми обаче започват след самия инцидент. Раковите заболявания в Европа се повишават близо 60 пъти. Между 0,05% и 0,1% от населението на земята е пряко засегнато от аварията. Тогавашният комунистически режим в България решава да скрие от населението информацията за катастрофата, за да не подрони авторитета на "братския" Съветския съюз. Хората не са предупредени да не ядат заразени с радиоактивни елементи зеленчуци, докато политическият елит пие пречистена вода и се храни с внесени от далечни страни хранителни продукти. За 250 души от елита, които се водят със статут на "правоимащи", се готви специално в столичния хотел "Рила", а експерти постоянно вземат проби за радиация. Не е отменена и първомайската манифестация, на която хиляди граждани, включително и деца стоят с часове под радиоактивен дъжд.
Преди време проф. Черноземски направи зловеща прогноза - през следващите 25 години 1 милион българи ще се разболеят от рак, а чернобилската авария е в основата на този геноцид.


Статистиката е повече от стряскаща - около 100 души всеки ден се разболяват от рак, което прави по около 35 000 души годишно. Броят на починалите от онкологични заболявания българи на година също е плашещ - 17 000... Данните сочат, че болните от рак сънародници са два пъти повече от тези през 90-те години на миналия век. Причината е, че точно сега настъпва периодът на полуразпад на опасните елементи и най-тежко се отразява на населението.


"Моите наблюдения сочат, че Чернобил има огромен принос за нарастването на кръвните заболявания и проблемите с щитовидната жлеза. Опитът показва, че големите злокачествени тумори нямат пряка връзка с тази ядрена авария", коментира пред "България Днес" проф. Константа Тимчева. Тя е председател на Българската асоциация по медицинска онкология и следи отблизо онкологичните проблеми на българите през последните десетилетия.


Радиоактивните елементи поразяват предимно жлезите с вътрешна секреция, бели дробове, щитовидна, задстомашна, хипофиза, мъжки и женски полови органи, простата и последващ дисбаланс на целия невроендокриниум (базедова болест, хашимото, диабет, болезнено затлъстяване, високо кръвно налягане, диенцефални разстройства, полова импотентност и безплодие, развитие на вътреутробни малформации, бронхиална астма и карциноми на белия дроб). Стотици хиляди деца, които са родени в годината на трагедията, умират в крехка възраст или вече имат сериозни здравословни проблеми. Бъдещето на много хора също е застрашено.

Реклама

Опасност дебне в саркофаг

Около 97% от радиоактивния материал от централата в Чернобил остава в разпадащия се днес саркофаг, в който комплексът е погребан след аварията.


Въпреки че властите планират тази масивна бетонна гробница да бъде заменена след 20 години, днес тя все още се използва и започва да показва сериозни признаци на износване. Според експерти е възможно тя да рухне при земетресение с магнитуд 6 или по-висока степен по скалата на Рихтер и да изпрати големи облаци от радиоактивен прах над цяла Европа за втори път.


Атомната централа окончателно е затворена на 15 декември 2000 г., но се води със специален статут на наблюдение.

Реклама
Реклама
Реклама