4000 яйца паднаха жертва на празника на кокошия продукт в Павликени

4000 яйца бяха счупени, сготвени, а вкусните предястия, гозби и десерти от тях изядени на третия фестивал на яйцето в Павликени. “Едно яйце - много възможности” е мотото на празника. Павликенчани знаят, че яйцето е много повече от един хранителен продукт, защото създава живот, а животът в Павликени от десетилетия е свързан с яйцето. За пореден път доказваме, че заедно постигаме много и на фона на насилието и конфронтацията в различните размирни точки на света, ние в Павликени предлагаме толерантност и приятелство”, каза при откриването на третия празник кметът на града домакин инж. Емануил Манолов.
Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов сподели, че за него няма спор, че този автентичен, общностен празник е уникален за България и Европа. “В Павликени сте намерили отговор на фундаменталния въпрос. За мен отговорът е кокошката, защото много обичам пилешка супа. Със сигурност вашият отговор за яйцето е по-верен, защото от яйцето като зародиш тръгват всички начала, защото е съзидателната същност на живота”, заяви заместник-парламентарният шеф.
Автентичен домашен селски кът оформиха самодейците от село Паскалевец. Под дебелите сенки те посрещаха гости с домашна погача и със специална ракия, наречена Самодивско биле. Тя се прави само в селото с билки, набрани на Еньовден, с мед, слънце и луна, а рецептата се предава от поколение на поколение. С много хумор и закачки веселите баби от Паскалевец наливаха ракия и раздаваха сладък булгур за мезе.
Стотиците гости с любопитство се спираха пред щанда с 22 вида яйца от пернатите, отглеждани в зоопарка на Павликени. Най-голямото тежи половин килограм и е от африкански щраус, а най-миниатюрното е пъдпъдъче. Интерес предизвикаха още естествено сините и зелени яйца от екзотични породи кокошки, от токачки, пауни, както и от златни и пръстенчани фазани, патици, кеклици, че дори и от гугутка смехурка.
В специална шатра местната готвачка Елена Божанова през целия ден забъркваше омлети за гостите на празника на яйцето. Сръчната майсторка е категорична, че нейните омлети са от щастливи кокошки за щастливи хора. “За да стане хубав, пухкав омлет, има две важни условия - едното е мерак със щипка любов, а другото е яйцата да са павликенски”, категорична е Елена Божанова.
Пред множеството на препълнения градски площад “Свобода” кметове и депутати показаха кулинарните си умения да боравят с яйца, включвайки се в различни забавни състезания. Под вещото напътствие и строг контрол на актьора комик Христо Гърбов за две минути заместник-председателят на парламента Иван Иванов, кметът на Златарица Пенчо Чанев, председателят на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов и ексградоначалника на Ловеч Минчо Казанджиев трябваше да покажат майсторство, но и количество в отделянето на белтъка от жълтъка на сурови яйца. По критерий количество първенец стана Илиян Маринов, на по-качество най-добър беше Пенчо Чанев. Четири дами се съревноваваха в бързина по белене на сварени яйца. Уменията си за две минути показаха олимпийската шампионка по стрелба Весела Лечева, кметицата на Троян Донка Михайлова и заместник-кметиците на Павликени Анастасия Вачева и на Горна Оряховица Йорданка Кушева. Победителка безапелационно стана Кушева.
Последваха още много забавни игри, в чийто епицентър бяха яйцата. Малки и големи се включиха в състезанията по хвърляне на сурови яйца в цел, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците чупиха в челата си яйца, едно от които е сурово.
Имаше и кулинарен конкурс, в който майстори в кухнята показаха уменията си в три категории - предястие, основно ястие и десерт. Във всички тях задължително трябваше да има поне по едно яйце. И тази година задачата на журито, председателствано от телевизионния готвач Иван Звездев, не беше лесна, защото ястията бяха много и от вкусни, по-вкусни.
За най-добрите в състезанията и игрите имаше награди като най-голямата е планински кристал с 3D яйце.