Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5539070 www.bgdnes.bg

Задържаха четирима крадци на нефтопродукт от изоставено находище

Четирима мъже са задържани за незаконен добив на кондензант от изоставено нефтонаходище край ловешкото село Деветаки. Акцията по ареста им станала при реализация на оперативен сигнал на ТДНС-Ловеч и проведена съвместна операция със служители на "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД МВР-Ловеч в първите часове на неделния ден.

На пътя между Деветаки и с. Брестово служители на реда спрели за проверка микробус, натоварен с 1350 литра кондензат, добит от сондаж, който е държавна собственост. В буса имало четирима мъже от Ловеч, и селата Борима, Орешак и Бели Осъм. Един от тях успял да избяга, но малко по-късно бил хванат.

Реклама

В хода на работата по случая били извършени последващи претърсвания в складова база в областния град, ползвана от крадците. Там на място бил открит тир, натоварен с 11 хил. литра от нефтената субстанция.

"24 часа" научи, че суровият продукт бивал транспортиран в село близо до София, където го преработвали нелегално.

Още през февруари т.г. гражданин сигнализирал за незаконния добив край Деветаки. Той подробно описал, че групата на крадците използва бус "Форд Транзит". Симулирайки че отиват за дърва те спокойно източвали около 20 хил. литра кондензант месечно. Преди да потече нефтопродукта обаче в атмосферата се изхъвърляли хиляди кубика газ. За да ускорят процеса на конденза крадците палели газа, което означава, че дейността им е била видима отдалече.

Назад във времето сондажът е запечатван два пъти и било възложено на кмета на с. Деветаки да го надзирава.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство. Четиримата са задържани за 24 часа.

Реклама
Реклама
Реклама