Не яйцето, а растителното масло било задължително в майонезата

Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза. Това обясни д-р Камен Николов от дирекция „Контрол на храните” в БАБХ пред Нова телевизия. Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца, установи ден по-рано изследване по инициатива на асоциация „Активни потребители”.
„Майонезата спада към емулгираните сосове. Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло – слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат, трябва да се емулгират някакви други съставки”, обясни д-р Николов. По думите му оттук нататък рецептата е различна, защото няма запазена марка за този продукт.
Реклама
Реклама