Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5615746 www.bgdnes.bg

Чеченец, заподозрян за взрива в Истанбул, задържан в България през 2011 г. (Обзор)

Руснак, узбек и киргиз ударили летището

Заподозрян за организатор на атаката на летище “Ататюрк” в Истанбул е чеченецът Ахмед Чатаев, съобщи Би Би Си, позовавайки се на турски медии. Той бил вербовчик на бойци за “Ислямска държава” и е в списъка с терористи на САЩ. В момента неговата съдба не е известна.

По-рано в четвъртък турски вестник съобщи, че Чатаев е един от взривилите се на летището камикадзета. Тази новина обаче не получи официално потвърждение от турските власти.

Реклама

Трите камикадзета, които потопиха в кръв турското летище, са от Русия, Узбекистан и Киргизстан, съобщи турски официален представител, цитиран от Би Би Си. Паспортът на руснака е бил открит в квартира в квартал Фатих. От полицията са съобщили, че той е влязъл в Турция с фалшив паспорт преди около месец.

Чеченецът Чатаев, заподозрян за организатор на атентата, е бил задържан на българо-турската граница през 2011 г.

Той е роден през 1980 г. в Северен Кавказ. Бил е част от групировката на Доку Умаров “Кавказки емират”, а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от “Ислямска държава”.

През юли 2011 г. Пловдивският апелативен съд е отказал да екстрадира в Русия чеченеца.

Той е бил

задържан на

Капитан

Андреево

в края на май същата година, тъй като е бил издирван със заповед на Интерпол от август 2008 г. В руската прокуратура срещу него има образувано наказателно дело за това, че от 1999 г. до 18 октомври 2007 г. на територията на Чеченската република и Австрия е участвал във въоръжена групировка. Вербувал хора за терористични актове и сам финансирал с 12 000 долара формирования в Турция.

Според Москва Ахмед Чатаев финансира подготвянето и осъществяването на терористични акции в Русия.

През 2010-а е бил арестуван в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург променил 39-и регламент и не позволил на правителството да го екстрадира.

Реклама

По данни на руското вътрешно министерство, когато Чатаев е задържан в Украйна, в мобилния му телефон са открити снимки на убити хора и инструкции за диверсионна дейност. Още тогава са направени постъпки за екстрадирането му в Русия, но Киев отказва заради дадения му статут на бежанец.

През годините чеченецът се издига до командир на “Ислямска държава”, с най-малко 130 бойци под негов контрол, съобщи в. “Дейли мейл”. Отговарял за специален отряд, който трябвало да организира атаки в Русия и Европа. От западните страни той изпращал екипировка за терористите в Северен Кавказ.

Чатаев е

известен като

Едноръкия,

след като си губи ръката в затвор, където са го измъчвали с ток.

“Чатаев е инвалид 2-а група. В руски концлагер са му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници”, се казва в обръщение на правозащитници от цял свят до Апелативния съд в Пловдив.

Чатаев успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище. Там живеели съпругата му и четирите им деца.

На 6 юли 2011 г., преди заседанието на апелативния съд в Пловдив, десетки чеченци се събират пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки “Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!” и “България да не става съучастник в престъпление!”.

Австрия праща две вербални ноти до външното ни министерство.

В крайна сметка пловдивските магистрати отменят решението на Хасковския окръжен съд той да бъде екстрадиран за Русия. В мотивите си съдиите изтъкват, че Чатаев е със статус на политически бежанец в Австрия и ако бъде екстрадиран за Русия, ще се наруши Конвенцията за бежанците.

“Освен това, за да го екстрадираме, трябва да е опасен за държавата, в която е заловен. Не виждам нито една опасност за България”, посочва прокурорът Мариан Попов на делото в Пловдивския апелативен съд.

Така Чатаев е пуснат на свобода.

При атентата на летище “Ататюрк” загинаха 43-ма души, 19 от които чужденци, а 240 бяха ранени.

Единият от атентаторите е чеченец с името Осман Вадинов, пристигнал в Турция през 2015 г. от сирийския град Рака - бастион на “Даеш”, пише в. “Хюриет”. Вадинов не е чеченец, човек с това име и фамилия никога не е живял в страната, опроверга обаче агенция Интерфакс.

Турският вътрешен министър Ефкан Ала обяви, че аутопсията на телата на терористите е приключила и единият от тях е разпознат, без да дава подробности. Според него доказателствата сочаат, че “Ислямска държава” е отговорна за атаката. 

Турски медии разпространиха снимка на тримата камикадзета минути преди кървавата драма. На нея те вървят заедно ухилени, в тъмни якета и с чанти в ръка. Двама носят шапки. Друг фотос показва как един от терористите обикаля аеропорта с “Калашников” и стреля. 

В антитерористична операция в Истанбул заради кървавата атака бяха задържани 13 души, трима от които чужденци. В Измир бяха арествувани 9 заподозрени, за които се смята, че имат контакти с членове на “Ислямска държава” в Сирия. Те са обвинени, че участват във финансиране и вербуване на хора.

Атентатът на летището в Истанбул несъмнено носи белезите на “Ислямска държава”, заяви шефът на ЦРУ Джон Бренън, цитиран от АП. Той подчерта, че в повечето случаи джихадистите не поемат отговорност за атаките, които извършват в Турция.

Ударът в Истанбул говори за предварително разузнаване, внимателен подбор на мишената и хладнокръвно изпълнение – тактика, характерна за западните спецсили, твърди американският сайт “Дейли бийст”. Атентатите протекоха на 3 фази. Терорист стреля и се взривява на паркинга пред терминала за пристигащи с цел да предизвика хаос. Охраната е подмамена навън и се освобождава пътят на другите двама убийци. Така първата линия на охрана оставя беззащитни тълпи от хора, които чакат проверка, за да влязат.

Именно там е втората атака с най-много жертви – камикадзе стреля и се взривява на входа на терминала, убива 41 и ранява над 20. Експлозията разбива вратите и разкъсва полицейския кордон, позволявайки на трети атентатор да влезе в сградата.

Реклама
Реклама
Реклама