Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5910486 www.bgdnes.bg

Изхвърлят Фани Белнейска на улицата

Почернената майка няма 20 000 лв., за да си купи ведомственото жилище

"Аз и дъщеря ми оставаме на улицата, ако не събера 20 000 лева."
Това проплака вчера Фани Белнейска, майка на зверски убитите сестри Росица и Христина. Пред "България Днес" почернената жена потвърди семейната драма, която заплашва да остави без подслон нея и осиновената й дъщеря.
Жилището, в което Фани Белнейска живее в момента, е собственост на БДЖ. То е дадено преди години за ползване на съпруга й, който работел като стрелочник в железниците. След смъртта му Фани юридически няма право да го ползва.
След многократните й молби ръководството на железниците прави компромис и началниците позволяват да остане за още известно време. Условието е следващите няколко години Белнейска да събере необходимата сума, с която да откупи апартамента.
Поради крайната си бедност и ниската заплата, която взема, Фани не успява да събере необходимата сума, в същото време отсрочката, която й дава БДЖ, изтича. Така Белнейска е изправена пред реалната опасност да остане на улицата. Единственият шанс да избегне съдбата на клошар е добри хора да й помогнат да събере нужните пари. По нейни думи разходите за закупуване на жилището са около 20 000 лева.
Животът на Фани Белнейска се преобръща завинаги, когато през 2006 година бяха открити телата на зверски убитите й дъщери Росица и Христина в местността Грамада между Пещера и Ракитово. Девет години след жестокия удар жената понася втори - инфаркт покосява съпруга на Фани - Стоимен, докато е на поста си като стрелочник в БДЖ. Сега Фани работи в дом за стари хора и взима минимална заплата, с която едва свързва двата края. Грижи се сама за осиновената си дъщеря Мария. Жената признава, че й е много трудно и парите не й стигат за нищо. След като плати битовите си сметки и купи храна, Фани и дъщеря й остават без никакви средства.
"Мария взима пенсия от починалия ми съпруг. С нея си купува по някоя дрешка, а с останалото ходи на училище", обяснява с мъка в сърцето изстрадалата майка.
Тя признава, че се налага дори да опира до помощта на родителите си, които са пенсионери и взимат минимални пенсии.
"Сега, като съм сама, и моите родители ми помагат. Наистина ми е неудобно, когато се налага да опра до тях, но се налага", обяснява Фани Белнейска.
"Виждам светлина в тунела чак след 7 години. Когато навърша 57, ще имам право на пенсия от мъжа ми. Няма да забогатеем, но ще сме по-добре финансово", обнадеждена е почернената майка.
През 2014 година Лазар Колев бе осъден на доживотен затвор без право на замяна за изнасилване, блудство и убийство на Росица и Христина. Магистратите решиха, че той трябва да плати и 400 000 лева обезщетение на родителите. Досега обаче не е платил и лев.
"Той си е добре, за мен остана само мъката", огорчена е Фани Белнейска.
Тя се чува за последен път с двете си деца на 27 януари 2006 година. Тогава сестрите искат разрешение да отидат на заведение в Пазарджик.
Последно Росица и Христина са видени от компанията, с която били в заведение "Булит", около 23,30 да гонят последния тролей на път за дома.
Бродейки по безлюдните улици, сестрите са пресрещнати от подпийналия Лазар Колев, който предлага да ги откара у дома. Момичетата се съгласяват и се качват в колата му.
Вместо да ги закара вкъщи, извергът оставя малката сестра Христина при приятел и отвежда Росица на безлюдно място, където зверски се гаври с нея, блудства и я изнасилва, а по-късно я убива, за да не го издаде. След като свършил с Росица, Колев се върнал да вземе Христина, която последвала съдбата на сестра си.
Телета на двете сестри бяха открити на 31 януари в безлюдна местност между Брацигово и Пещера. За смъртта им в ареста попадна Лазар Колев. Въпреки съмненията, че Колев е имал съучастник, такъв не бе открит и само той бе осъден за жестокото убийство. През 2014 година той получи доживотен затвор без право на замяна от ВКС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама