Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5914405 www.bgdnes.bg

Изчезналият Ларс заприлича на Том Ханкс

Изчезналият в България германец Ларс Митанк е заприличал досущ на героя на Том Ханкс от "Корабокрушенецът". В това са убедени близки на издирвания, приятелите му и хиляди потребители на социалните мрежи, в които се появи снимка на брадясал човек, който поразително прилича на мистериозно изпарилия се у нас млад мъж.

Разпространяваща се като вирус публикация, че е много вероятно Ларс да е открит след повече от две години търсене, тръгна от официалната страница във фейсбук, чрез която близките съобщават за всяка информация за издирването. Там бе публикувана снимка на силно брадясал мъж, с русолява дълга коса, който лежи в болнично легло. Текстът гласи, че съмишленици са открили този човек и смятат, че това е Ларс. Той бил намерен без никакви документи за самоличност и в безсъзнание и дори не може да се определи народността му. Очаква се, като дойде на себе си, да бъде направен ДНК тест, който да покаже дали наистина това е германецът. От съобщението не става ясно къде е направена снимката, но в коментарите доброволци, съдействащи в търсенето на Ларс Митанк обясняват, че човекът лежи в болницата Base Ari Pinheiro, която се намира в бразилския град Порто Вельо. Веднага интернет потребители контрират, че е невъзможно германецът да стигне до Южна Америка от България, без никъде да бъде засечен. Близките обаче отговарят, че както самото изчезване е абсолютна мистерия, така и дестинацията, към която се е отправил туристът, може да е странна. Порто Вельо се намира в джунглата на Амазонка, на хиляди километри от крайбрежието. В града обаче има международно летище, което го прави достъпен от различни части на Бразилия, а и от чужбина.

Реклама


Снимката на брадясалия мъж само за десетина часа получи невиждана популярност. Достигна почти 300 спеделяния и близо 2000 реакции. Коментарите минаха 700. Огромната част от обсъждащите, включително и хора, които се представят като специалисти по лицево разпознаване, твърдят, че с повече от 99% сигурност може да се каже, че човекът на снимката е именно Ларс Митанк.
"България Днес" установи как близките на германеца са достигнали до кадъра. Снимката е била направена от болничния персонал в Base Ari Pinheiro с цел да бъде установена самоличността на намерен без документи човек. През социалните мрежи стига до британеца Лесли Едуардс. Той пък помага за издирването на негов изчезнал приятел на име Джон. Лесли получил кадъра от бразилка, след като той разбрал, че в Порто Вельо е намерен човек, донякъде отговарящ на описанието на търсения Джон. От снимката британецът разбира, че не е неговият приятел, но на 2 декември решава да я сподели в туитър и фейсбук, за да помогне за издирването на близки на човека в болницата. Благодарение на споделянето в социалните мрежи ден по-късно я вижда близка на Ларс Митанк, която въпреки брадата и дългата коса веднага установява поразителната прилика с германеца.


Ларс Митанк пристига в България на 30 юни 2014 г. с бивши съученици. 28-годишният младеж прекарва седмица в Златни пясъци и както много други свои сънародници участва в така наречените алкохолни турове из заведенията в комплекса. Попада в местен бар, където гледа футболен мач. Като фен на "Вердер" той се скарал и сбил с привърженици на "Байерн". След удар било спукано тъпанчето на лявото му ухо. Заради травмата лекарите съветват германеца да отложи обратния полет. Приятелите му заминават на 7 юли към Германия, а младежът се настанява в хотел във Варна, където прекарва част от вечерта. Посред нощ Ларс се обажда на майка си и твърди, че го преследват четирима фенове на "Байерн", които го наричали "бременска свиня" и "нацист". Ларс мистериозно обяснил, че се е скрил на "сигурно и високо" място.
За последно записи от охранителните камери са запечатали как младежът крачи нервно из варненското летище. Минути след това Ларс се втурва да бяга навън. Оттогава е в неизвестност.

Търсят го супердетективи

В търсенето на Ларс е ангажирана една от най-големите детективски агенции в света - "Гютих". Тя е наета лично от работодателите на Ларс и неговото семейство. Бюрото за издирване има офиси в Ню Йорк (САЩ), Москва (Русия), Прачуап Кири Кан (Тайланд), Александрия (Египет), Санто Доминго (Доминиканската република).

За информация, която би помогнала за намирането на германеца, е обявена и награда от 80 000 лв.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама