Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5934299 www.bgdnes.bg

Адвокат Петър Николов: По 150 хил. лв. да искат пострадалите в Хитрино

Жертвите да внимават с юристи мошеници

Кой е той

Адвокат Петър Николов е завършил "Право" в Юридическия факултет на русенския университет "Ангел Кънчев". Започва да трупа опит в структурите на Министерство на финансите и Министерство на отбраната. През 2014 г. става част от Варненската адвокатска колегия. Има зад гърба си спечелени десетки дела срещу застрахователни компании. Развива и редица благотворителни кампании за правна помощ на нуждаещи се хора, пострадали при инциденти и злополуки.

- Адвокат Николов, как и към кого могат да предявят своите искове пострадалите при трагедията на гара Хитрино?
- Първото и най-важното нещо за развитието и удовлетворяването на бъдещите граждански искове е да се установи отговорното за трагедията лице. След това вече може да се предприеме съдебна битка и да се извлече обезщетение за причинените имуществени и неимуществени вреди. В конкретния случай това би следвало да съвпадне с извършителя на самото престъпление. Казвам престъпление, тъй като най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за деяние по непредпазливост. Подсъдими ще има и именно срещу тях ще трябва да се предявят претенциите.
- Кой може бъде отговорен за взривовете?
- Всичко сега е в ръцете на експерти, вещи лица и следователи. Въпрос на доказване е. Съществуват няколко възможности. Първата е, виновен да е някой от машинистите. Като служител на превозваческата компания и предвид това, че се касае за изпълнение на работа при и по повод на служебни задължения, най-добре е отговорността да се търси от самото дружество "Булмаркет". Пострадалите имат възможност да изберат срещу кого да насочат претенцията си. Според Закона за задълженията и договорите в конкретната хипотеза отговаря юридическото лица, т.е. компанията. Като адвокат съветвам исковете да се предявят именно срещу дружеството. Сами разбирате, че шансът един или двама машинисти, ако, разбира се, се докаже тяхна вина, да изплатят милиони левове е абсурден.
Касае се за много пострадали. В подобни случаи сумите варират от 85 до 150 хил. лева, които могат реално да се присъдят. И то на всеки един наследник. Тук говорим само за т.нар. неимуществените вреди. Отделно може да се претендират и имуществени - унищожени къщи, автомобили и прочие. При тази хипотеза отговорността за "Булмаркет" ще е баснословна и това може да доведе до фалит дружеството. Това поставя логичния въпрос как точно ще бъдат изплатени бъдещите обезщетения, на който отговор засега не мога да дам.
- Може ли отговорността да се подели?
- Разбира се! Може да се докаже, че влакът се е движел с превишена скорост, но това да не е причинило трагедията. Или пък е възможно експертиза да установи, че дори композицията да се е движела с 30 км/ч, под допустимата скорост, пак да е можело да настъпи взрив заради самата инфраструктура. За нея, както знаем, отговаря Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). В такъв случай говорим за т.нар. солидарна отговорност, при условията на съпричиняване за която ще отговаря НКЖИ.
Съдът вече ще трябва да определи кой колко процента отговорност носи.
- Как стои въпросът със застраховката ДГражданската отговорностУ?
- "Булмаркет" задължително трябва да имат сключена "Гражданска отговорност", за да притежават лиценз като превозвач.


Оптималният вариант за търсене на възмездие, тъй като става въпрос за ПТП, е да се обърнат към застрахователното дружество, тъй като то покрива риска. Тук се включват не само причинените вреди, но и пропуснатите ползи. На този етап е твърде рано за претенции. Моето мнение е да се изчака. Според застрахователния кодекс срокът за предявяване на иск е до 3 години от настъпване на застрахователното събитие, т.е. от датата на злополуката.
- Какво става, ако машинистът е бил пиян?
- За пострадалите това няма никакво значение. Застрахователите ще си изплатят обезщетенията, но после ще си търсят парите от водача на влака.
- Какво съветвате пострадалите?
- Искам да отправя апел към тях много внимателно и прецизно да избират своя адвокат. Убеден съм, че в момента всички болници и морги са щурмувани от разни съмнителни юристи, чиято главна цел е да печелят луди пари от нещастието на хората. Нека гражданите сами да потърсят правна защита, а не да разчитат на такава, която им се предлага на нетипични места. Подобни адвокати си служат с измама и злоупотребяват. Често те вадят огромни суми от собствените си джобове и ги дават на клиентите си, за да ги спечелят. Това е преднамерено. Впоследствие те предлагат такива договори, от които прибират 20-30% от присъденото обезщетение. Вие изчислете на 100 000 колко е сумата, която гушват. Друг трик, с който привличат пострадалите, е лъжата, че те имат само от 3 до 5 дни да предявят иска. По-горе казах, че срокът е 3 години.

Любен Димитров

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама