Да спазим традициите с български ошав

Ошавът е смес от сушени плодове, който традиционно поднасяме на трапезата за Бъдни вечер. Християнската традиция не е единствената причина да консумираме ошав, защото той е изключително полезен и с много добри хранителни и диетични качества. Обикновено се приготвя от сушени ябълки, круши и сини сливи. За да е по-полезен и диетичен, е препоръчително да го подслаждате с кафява захар или мед, вместо с бяла захар. Народната традиция повелява ошавът да се приготвя 2-3 дни преди Бъдни вечер, но естествено той е също толкова вкусен, ако се приготви и няколко часа преди да седнем на трапезата. В днешно време по-често се приготвя на самия ден, с останалите ястия. Има обичай според който, стопанинът на дома обикаля с ошава овощните градини, за да им покаже, че и те са почетени на празничната трапеза.
Ошавът има умерено съдържание на въглехидрати, предимно на прости захари. Има среден гликемичен индекс, заради голямото си съдържание на вода и ниското си съдържание на захари. Почти не съдържа мазнини и протеини. Полезните свойства на ошава се дължат на сушените плодове, от които се приготвя.Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт, засищат и стимулират храносмилането и изгарянето на мазнини.
Сушените ябълки съдържат витамини А,В,С, а също така фибри, фруктоза и много микроелементи. Сушената круша извежда от тялото ни тежките метали и токсините. Тя оказва благотворно действие върху червата. В състава на сините сливи, пък влизат както споменатите ценни хранителни вещества, така и мед, цинк, йод, хром, кобалт и палитра от антиоксиданти. Сливите оптимизират въглехидратния обмен, отстраняват усещането за тревога, повишават устойчивостта на организма при стресови ситуации и деистват слабително на чревния тракт.
Как се приготвя традиционния ошав?
Накисвате изброените сушени плодове, или съдържанието на пакет ошав от "Вуйчо ВАНЬО" (подходящ за четири порции) в студена вода, и ги оставяте да престоят няколко часа. За да омекнат плодовете се сваряват до готовност и след това се консумира топъл или студен, овкусен с мед, орехи и счукан наситно чесън.