Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6046946 www.bgdnes.bg

Мамут изплува от Дунава

Иво АНГЕЛОВ

Останки от мамут бяха открити в русенския участък на река Дунав. За уникалната находка съобщиха от Регионалния исторически музей в областния град.


Сред най-впечатляващите открития са зъби от древното животно, като единият от тях е с впечатляващата дължина от 34 сантиметра. Размерът му е логичен, като се има предвид, че изчезналите бозайници са достигали тегло от 10-12 тона. В намерените фосили присъстват и два прешлена, като дължината на всеки от тях е около 20 сантиметра.

Реклама


Сред откритията има още рог от тур (едър чифтокопитен бозайник, изчезнал преди много години, населявал Европа, Северна Африка, Мала Азия и Близкия изток), част от запазена долна челюст на носорог и частично рогово образувание на елен.

Намерени са и няколко екземпляра от миди на над 60 млн. години от периода креда.


От направените досега проучвания в Русенско са открити останки от 18 вида фосилни бозайници. Русенският музей притежава една от най-пълните колекции от фосилни хоботни. В България са известни поне 14 вида хоботни бозайници, а във фондовете на отдел "Природа" се съхраняват останки от 9 вида. Най-ценна е долната челюст от Mammuthus rumanus, която е единствената в света най-цялостно запазена част от представителя на най-ранните мамути. 2/3 от останките на Elephas antiquus (право-бивен мастодонт) у нас се съхраняват именно в Русе.


Новите открития ще бъдат транспортирани до София, за да им бъдат направени необходимите научни анализи. Те ще дадат повече информация за вида на фосилите и периода от време, към което могат да бъдат отнесени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама