Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6109525 www.bgdnes.bg

Евстатиев отървава килията като Чоков

Поредна врътка на похотливеца

Експертиза доказва, че не може да лежи заради депресия

Като скандалния си колега Ценко Чоков се опитва да отърве затвора похотливият кмет Иван Евстатиев. Той е изпаднал в тежка депресия досущ като врачанския си колега. Затова ще приеме в килията си психиатър и двама психолози, които да му поставят диагноза на психичното състояние. Това реши съдът в Пловдив на последното заседание на 7 март, което за пореден път отложи присъдата.
Повече от година нови и нови искания от страна на защитата на кмета бавят приключването на процеса за изнасилването на ученичката Ирена Б. Момичето сигнализира, че Евстатиев я напил и се възползвал от нея през януари 2016 година. От тогава до сега бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е в килията. Още след ареста му се заговори за тежката депресия, в която изпаднал, и опасността от отключване на шизофрения заради среса. В последно време обаче Евстатиев спрял да говори напълно. Дори с адвоката си Ташкена Колчева. Освен това отказвал да яде с дни, като отслабнал драстично. Така с мълчание и пост кметът свалил над 25 килограма.


Затова и съдът разреши психиатър и психолози да поемат Евстатиев в килията му. Те трябва да отговорят на въпроса дали екскметът може да лежи в арест или затвор.
Подобна експертиза успя да освободи за 10 дни скандалния кмет на Галиче Ценко Чоков. Той бе диагностициран с клаустрофобия и тежка депресия, които се влошавали с всяка секунда, прекарана в килията. Сведенията за лабилното психично здраве на Чоков успяха да убедят съдиите да го пуснат срещи парична гаранция. Ден след това и помен не остана от депресивното настроение на Чоков, който спретнал тридневен запой при завръщането си в Галиче, оплакаха се местните жители. Наложило се ченгета да прекъсват купона в кметството и да придружат подпийналия и залитащ кмет до дома му с патрулката. След като изтрезнял обаче, Чоков с нови сили започнал отново да плаши свидетели срещу него и бе върнат отново в пандиза.
Ако психиатричната експертиза на колегата му Евстатиев докаже, че той не може да лежи в килия, това може да промени мярката му за неотклонение. Близки на насилената Ирена Б. се опасяват, че ако бъде пуснат от ареста, той ще избяга в Монголия, тъй като има дипломатически връзки.

Реклама


Така присъдата на Евстатиев ще стане ясна след около месец. Експертизата трябва да е готова до 15 април. На 25 април е насрочено поредното заседание, на което ще стане ясно ще лежи ли въобще в затвор похотливият кмет.
Родителите на обезчестеното момиче настояват за най-тежкото наказание по закон - 10 години затвор. Ефективна присъда от 5-6 години е адекватната санкция за това деяние, прогнозират юристи.

Ирена насила в залата

Потърпевшата ученичка Ирена Б. е заставена да идва на всяко едно от заседанията срещу Евстатиев. Въпреки че разполага с документ, в който психиатрите категорично й забраняват срещи с насилника й, съдът не позволява отсъствието й.


На първото заседание Ирена бе разпитвана в продължение на 4 часа, а майка й бе въртяна на шиш от защитата на Евстатиев. Това докара момичето до ступор и то отново започна да посещава психолог и да взима хапчета. Магистратите спестиха очната ставка с Евстатиев на тийнейджърката с аргумента, че няма разминаване между показанията на двамата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама