Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6135177 www.bgdnes.bg

Изгорелият камион с 27 сирийци е фантом - с номер на “Скания”, която била на 500 км от инцидента

- Нова схема за нелегален превоз на мигранти - коли с фалшиви номера действали под прикритието на подизпълнители при строежа на оградата по границата

- Граничар се хвърля в пламналата кабина, за да спаси бегълците от сигурна смърт

Реклама

l- Шофьорът, който заряза горящата машина, все още се издирва

Камионът, в който едва не изгоряха живи 27 сирийци край Резово, се оказва фантом, ползван за трафик на нелегални мигранти. Шофьорът, който го заряза, още се издирва.

Камионът е бил

с фалшив

регистрационен

номер - дубликат

на истински

камион,

който по това време се е намирал на 500 км от Резово, твърдят осведомени. Според тях има данни за нова схема за превоз на мигранти, при която се използват коли близнаци с фалшиви номера. Те действали под прикритието на фирми подизпълнители, ангажирани в изграждането на оградата с Турция.

Проверка на “24 часа” установи, че по документи камион “Скания” с регистрационен номер СО 9197 ВВ (в който са били миграните) се води официално на фирма “Ивайло Дучевски-59” ЕООД, регистрирана в Кюстендил.

Според собственика Мирослав Дучевски той продал камиона на 28 февруари тази година на мъж от Драгоман.

“Имам нотариално заверен договор за покупко-продажба, който вече представих в полицията в Малко Търново и в РУП - Костинброд. Аз нямам вина, че новият собственик не си е прехвърлил талона и номера в КАТ”, каза пред “24 часа” Дучевски.

Той отрече фирмата му да е свързана по някакъв начин с изграждането на оградата край границата и инфраструктурата около нея.

Реклама

Според Дучевски камионът, който той е продал, се намирал в гараж в Драгоман, а камери показвали, че

автомбилът не

е бил изкарван

на 22 март,

когато стана инцидентът край Резово.

“Единствената прилика между двата камиона са марката, моделът и цветът на кабината. Този, който изгоря обаче, е с тристранно разтоварване, а този, който аз продадох, е само със задно разтоварване. Явно в КАТ - София-окръг, някой е издал двойни табели на автомобила, който е изгорял край Резово”, смята Дучевски.

Той си спомни, че когато тръгнал да продава камиона, го качил в специализриан сайт в интернет.

“Вероятно са видели оттам номерата и са направили нови табели. Това са номера дубликати, те не могат да се изфабрикуват в гараж”, коментира още Мирослав от Костинборд.

“Освен това от снимките, разпространени в медиите, се вижда, че задната табела на изгорелия камион е с продълговата форма. Задният номер на моя е квадратен като за ремарке”, заяви Дучевски.

Камионът с мигрантите, който се подпали край Резово, е бил натоварен с инертни материали. Под чакъла обаче е имало тайник, в който са открити 27-те сирийци.

Сканията пламва в движение около 13,30 ч на 22 март само на 200 метра от пост на ГПУ - Малко Търново. Знаейки за нелегалния товар, шофьорът зарязва горящата машина и бяга. Предполага се, че той е използвал пилотна кола, с която е бил подсигурен трафикът на сирийците.

Мигрантите се оказват в огнен капан, заключени в тайника. Когато до тях достига остра задушлива миризма, те започват да блъскат по стените и да викат за помощ.

16 от сирийците

са деца, настава

паника

Камионът е зарязан на горски път на около 3 км западно от Резово.

По щастлива случайност двама граничари, патрулиращи в района, чуват шум и се насочват към мястото.

Виждайки горящата кабина на камиона, те веднага докладват в ГПУ - Малко Търново. Докато към мястото пътува пожарна, граничарите се опитват да измъкнат хората от горящия камион.

С риск за живота си единият влиза в пламналата кабина, за да търси начин да отвори отделението на багажника. Намира лоста, след което бежанците са извадени на безопасно място.

Сред тях

няма сериозно

пострадали, но

всички са много

уплашени.

Групата е отведена в ГПУ - Малко Търново, а по-късно в прокуратурата в Царево.

Там са започнати незабавни бързи производства срещу 11-те пълнолетни чужди граждани за това, че на 22 март в района на 31-а речна табела, на около 5 км западно от устието на река Резовска, са минали границата от Турция в България без разрешение и не през определените за това места. Срещу всеки един е повдигнато обвинение по чл. 279, ал. 1 от НК, уточняват от апелативната прокуратура в Бургас.

Тъй като шофьорът още не е открит, досъдебното производство е срещу неизвестен извършител, който с цел да набави имотна облага за себе си е подпомогнал чрез осигуряване на превоз 27 чужденци да преминат нелегално през територията на страната.

Наблюдаващият прокурор Цанка Иванова заяви, че всички незабавни досъдебни производства ще бъдат приключени в срок и ще бъдат внесени в районния съд в Царево.

Реклама
Реклама
Реклама