Наши учени разработват безглутенова бира

Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват безглутеново пиво, съобщава "Дневник". Интересната информация е оповестена по време на наскоро проведената Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика.
Темата за безглутеновите храни е широко дискутирана сред лекарите във връзка с глутеновата ентеропатия (цьолиакия) или чувствителност към глутен - наследствено състояние, предизвикано от консумацията на зърнени култури, съдържащи глутен. Имайки предвид факта, че бирата е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, производството на безглутеново или с ниско съдържание на глутен пиво придобива все по-голяма популярност.
Последните разработки на безглутенови пива – ейл и лагър, се приемат като положителна стъпка от тези, които имат глутенова непоносимост, и стимулира най-вече търсенето на безглутенови суровини, съобразени с процесите в пивоварството, коментира проф. д-р Габриела Маринова, директор на института.