Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6349027 www.bgdnes.bg

Любен Дилов-син: Мис Тигрова и Джорджано са чудесни

Те са по-добри от напънатите забавни предавания

Кой е той: Любен Любенов Дилов е български телевизионен и киносценарист, писател-сатирик, журналист, медиен предприемач и политик. Редактор е на няколко печатни издания, а от 1990 г. един от създателите на "Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави" и др. Той е и един от лекторите в новата Академия за творческо писане "Заешка дупка" и ще преподава от септември в специалност "Тв сценарий".

Кристина ДИМИТРОВА

- Г-н Дилов, преди дни казахте, че "българските паметници са най-паметни в света". Има ли такива, които трябва да бъдат съборени?

Реклама

- Сещам се, че в Ереван имало паметник на незнайния воин Киркор Киркорян. В смисъл - името му се знае, не се знае дали е бил воин. Истина е, че имаме много паметници, които нямат много общо с националната памет. И все пак всеки знак от миналото е по-добре да се съхранява, нежели разрушава. Едно от най-красивите места в Рим - фонтанът Ди Треви, е създаден от кардинал Берберини, който е разрушил половината антични сгради, за да вземе мрамора. Въпреки световната известност на фонтана римляните имат поговорка: „Това, което не направиха варварите (barberri), направи Барберини“...

- Активен сте в социалните мрежи. Последно публикувахте видео на една нова "звезда", която обяснява как се прави клизма. Какво мислите за подобни фейсбук популярни личности?

- О, личности като Кобилкина, Джорджано, Мис Тигрова са чудесни. Много по-забавни от половината напънати „забавни предавания“ в медиите. Може би само е редно да си слагат един надпис: „Не го правете сам вкъщи“, или още по-добре - „Изобщо не го правете“. Ето например видеото с клизмата с кафе повдига много въпроси без отговор: трябва ли да има захар в кафето или не? А мед? А може ли с мляко? Топло или студено да е кафето. Еспресо, филтър или турско? Цяла вселена от смисъл и забавление!

- Накъде са се отправили днешните млади според вас?

- Към старостта. Както и всички млади преди тях. Не виждам драстични разлики, които специално да обсъждам. Вярвам в тях и им стискам палци да са по-малко объркани, отколкото ние бяхме.

- Възродил ли се е нов комсомол напоследък?

- Тоталитарният рефлекс съществува в нашето общество - да. И за беда се оказа, че няма общо с библейското предписание, че трябвало да минат 40 години, да умре и последният роден в робство. Това е нещо, на което е необходимо да се противопоставяме постоянно. И един от най-добрите начини е присмеха...

Реклама

- Отървахме ли се от мутрите?

- Опасявам се, че това, което беше социален типаж от прехода, се превърна в манталитет на мнозинството. Агресията по пътищата е ярко изразено негово въплъщение. Изобщо агресията. Тя се поражда от лошо образование и от авторитетния крах на институти като семейството, църквата, полицията и... изобщо държавата.

- С мутри или без - побоища до смърт продължава да има - като случая в Бяла, Русе, където момче издъхна, след като е пребит от цигани?

- Агресията за мен няма етнически измерения! Лошото, направо липсващо образование е в основата на подобни проявления. Да не сбъркам в статистиката, но някъде излезе, че над 50% от новите поколения българи са функционално неграмотни. Т.е. могат да четат горе-долу, да се подписват и да разпознават банкнотите. Но е абсурд да проумеят написаното в общинска наредба или пък публикуваното във вестник...

- Същевременно се жалват, че тв новините и предавания са се превърнали в криминална хроника. Такъв ли е сценарият на телевизиите според вас?

- Много от медиите могат да бъдат упрекнати за начина, по който подреждат новините си. Принципът „добрата новина е лошата новина“ е доста стара концепция. При това с доказано лоши последици. Аз отдавна, май точно на страниците на вашия вестник предложих - при пътно произшествие или хулиганство освен проба за алкохоли и наркотици, да се разпитва извършителят кой сутрешен блок е гледал. Мисля, че ще бъдат открити интересни връзки.

- Ще преподавате тв сценарий в новата Академия за творческо писане "Заешка дупка". Какво е необходимо за добрия сценарий?

- При творческото писане е задължително да „раздаваш“ опит. Може и да не произведеш много писатели, но ще произведеш чудесни читатели. А това дори е по-важно. Аз самият смятам себе си за много по-добър редактор, отколкото автор. Получил съм тласък в тази насока от баща ми, който също отделяше много време, за да помага на млади и прохождащи автори. А за добрия сценарий е необходима добра история. И да бъде разказана добре.

- От какво предаване има нужда българският ефир?

- Всичко, което кара хората да мислят, да се бунтуват. По думите на д-р Михайлов, основното предназначение на телевизията е да държи населението в състояние на „постоянно развеселен идиот“. Думата „идиот“ да се разбира в античен смисъл - недопуснат до обществените дела. Ерго - всяко предаване, което емоционално или рационално въвлича зрителя в обществените дела, е полезно. Номерът на добрите телевизионери е да го направят и забавно. Някои успяват - „Биг брадър“, „Фермата“, преди това „Къртицата“ и Музикална академия. Това са формати - много оплювани, много коментирани, но неизменно разширяващи територията на смисъла, дори чрез скандал, дори чрез не съвсем естетски похвати...

- Спират "Дързост и красота" поради липса на интерес, а всички говорят за това. Как мислите - загуба ли е за зрителя?

- Както не съм си правил клизма с кафе, така и не съм гледал нито един епизод от този опус. Разбира се, тези непростими пропуски са поправими. Но електронните медии се движат вече в една интерактивна посока, където всеки зрител може сам да си прави телевизията. Така че никому нищо няма да липсва. А и загуба е тежка дума. Истинска загуба е загубата на пулс. Всичко друго може да се навакса.

- Какво липсва на българските новини и шоупрограми?

- Автоирония на първо място. Много си личи напънът да бъдем драматично сериозни за нещо, което ще забравим още преди първото прекъсване за реклами. Много често липсва и съпричастност. Колективното съпреживяно - радост, надежда, болка, че и срам - е маята, която прави нацията. Тук всичко умира с вчерашния вестник. Кербала, войничетата от Околовръстното, Лим, „ИндигоФ, Охридското езеро...

- От какво има нужда българинът, за да се усмихва повече?

- От добри примери, от добра колективна психотерапия. Но като гледам рейтингите във фейсбук, очевидно и клизма с кафе го кара широко да се усмихва...

- А вие как се чувствате през 2017 година, поглеждайки назад към миналото?

- Също като сибиряка преди и след революцията. Преди революцията изпитвал чувство на глад и чувство на хлад, а след революцията - чувство на глад, чувство на хлад и чувство на благодарност. И аз изпитвам остро чувство на благодарност: към правителството, към международното положение, към китайците, открили проклятието „да живееш в интересни времена“... А гордостта е грях, както ще ви каже дядо Николай. Но много се радвам на фондация "Да оставим следи" и на Велислава Ножарова, която направи страхотна кампания и успя да купи обещаната детска линейка. Горд съм, че бях част от този проект.

- Кого критикувате напоследък и какво ви дразни в обществото?

- Изключително се издразних от скандалите покрай НДК, когато започнаха да броят стотинките от хонорарите на артистите... Абе ей, народ загубен! Милиардите ти отмъкват всяка година - фалирали банки, дребни шрифтове в кредитните договори, безумни данъци и такси, те на аркашките в паницата се вторачиха!!! Казват, че от всеки 100 лева в пътното строителство 70 отиват за изхранване на партийните елити, ама това е статистика. Абстрактно нещо. Докато плочките пред НДК всеки може да преброи.

- Коя книга бихте препоръчали на управляващите да прочетат през лятото?

- Която и да е книга. Нямат вид на много четящи. Мисля, че и „Записките“ на Захарий Стоянов и „Строителите“ на Симеон Радев също трябва да са им настолно четиво. Но може би това е прекалено амбициозно за тях. Виж - да четат Мечо Пух. И да разберат, че независимо дали се правят на мечки, тигри, или са си обикновени прасчовци, в гората всички живеят заедно и каквото и да стори някой, то засяга останалите.

Снимка: Венета Тилева

Реклама
Реклама
Реклама