Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6349038 www.bgdnes.bg

Сексгаф за сбогом с Анкова

Порното преди "Сънчо" се нареди в класациите до проспаното слънчево затъмнение по Канала

Малко преди да напусне директорския стол в БНТ, на Вяра Анкова й се наложи да преживее и няколко грандиозни гафа на изпроводяк.

Реклама

Не че гафове в национален ефир - не само този на БНТ, не е имало и преди. Не че няма да има и в бъдеще, но през последните дни на "Сан Стефано" 29 стана малко като в онази приказка за отсъствието на котарака и танца на мишките. Да пуснеш порно - та дори и анимирано, няколко минути преди "Сънчо" е наистина сериозен гаф. Едно, защото порното бе много натуралистично и продължително. Второ - защото не става въпрос за предаване на живо, а за нещо, което се предполага, че е минало през няколко редактори, които са се произнесли, че точно това нещо може да бъде излъчено точно преди "Лека нощ, деца".

Ако някой не е разбрал, става въпрос за излъчения в рубриката "Лачените обувки на българското кино" филм "Вятър работа" на режисьора Анри Кулев. В него на хлапетата, които по това време висят пред екрана и чакат "Сънчо", им се наложи да надраснат годинките си и да изпитат дълбоко съмнение относно какви ги върши щъркелът... Иначе казано, в една от сцените на филма, продължила десетина минути, медицинска сестра се съблича и започва да прави любов с ранен войник. Ама правят любов, та се късат. Художникът се е постарал да няма липсващи детайли от анатомията, движенията и прочие. Да му мислят родителите, които в такива ситуации е трябвало да обясняват на ококорените хлапета какво точно правят тая какичка и тоя батко... Дали всички тия отдели и редактори, които се предполага, че са изгледали предварително филма и са се произнесли по кое време да бъде излъчен, биха пуснали такова нещо на собствените си деца и внуци. От БНТ поднесоха сухо извинение за случилото се и обясниха, че ще наложат "строги административни наказания". Но дали въобще някой е изгледал предварително анимацията, или е решил да не преработи и е легнал на тезата "голям автор - голяма работа"...
Малко преди този гаф БНТ сътвори и друг, направо зловещ: погреба легендата на Формула 1 Михаел Шумахер. Водещият Георги Любенов се предовери на разпространявана във фейсбук фалшива новина за смъртта на Шуми и я обяви в ефир. Чак след около час загря, че новината е фалшива, и заяви: "Едно уточнение: Шумахер не е умрял!".

Е, слава Богу, Шуми още е жив, но явно традицията да се проверяват новините е на умиране. Все пак трябва да отбележим, че в предаване на живо възможността да допуснеш такъв гаф е доста голяма и до някаква степен това може да е извинение. Но само до някаква! Все пак екипът, с който работи Любенов, не е в ефир, нали?
Когато говорим да гафове на БНТ, със сигурност първенството държи случилото се на 14 август 1999 г. Тогава държавната медия пропусна да покаже пряко в ефир пълното слънчево затъмнение, което се виждаше в цяла България. До ден днешен се спори какво точно се е случило. Предварителната кампания по отразяването на събитието бе толкова голяма, че според някои именно тази шумотевица е попречила на техническия екип на БНТ да се концентрира. Не липсваха и коментари, че пратеният да отрази "чудото на природата" край морето екип от най-изтъкнатите оператори на "Сан Стефано" 29 "ял, пил и се веселил", та затова станала драмата. Така или иначе гафът със слънчевото затъмнение получи такъв силен отзвук, че се превърна в най-коментираната новина. Дори засенчи кражбата в дома на тогавашния вицепремиер Евгени Бакърджиев, станала по същото време. Народният фолклор пък роди фразата "БНТ е скрила толкова неща, та едно слънце ли не може да скрие?!". Тогавашната шефка на телевизията Лиляна Попова буквално бе качена на позорния стълб, от който слиза бавно и продължително. Докато бе освободена от БНТ. Докато бившата шефка на БНР Поля Станчева се чудеше къде да й намери място в радиото, защото и там не я искаха. И докато изкара има-няма 20 минути като главен редактор на в. "Демокрация", преди тогавашната лидерка на сините Надежда Михайлова да я освободи светкавично.

А от септември нататък ще броим гафовете на новия директор на БНТ. Дано не влязат в топ класацията.

Отрязана глава изхвърля Нейнска, Кисимов и Милотинова

Един от най-големите гафове на БНТ по времето на синьото управление на Лиляна Попова бе този с показването в ефир на отрязаната глава на руски войник от чеченски терорист. Новината бе излъчена в централните вечерни новини, водени от Милена Милотинова. Тогавашният медиен съвет НСРТ нареди шефовете на новинарската дирекцията Мирослава Нейнска (бивша съпруга на настоящия мъж на Надежда Нейнска – бел. авт.) и Константин Кисимов да бъдат дисциплинарно уволнени. Милотинова бе свалена като водеща за около година. Заради гафа националната телевизия трябваше да плати глоба от 15 хил. лв.

Анри Кулев: Подиграват ми се

В отворено писмо, публикувано във вестник "24 часа", Анри Кулев защити БНТ:
"Филмът “Вятър работа” не е детска анимация от рубриката “Сънчо”. Той е филм за възрастни, в който се разказва за война, смърт, спасение, любов, близост, еротика, раждане - все неща от живота, с които се сблъскваме ежедневно. Да, еротичните сцени са засилени, но също така са засилени и тежките сцени на войната и убийствата, за да се подчертае накрая красотата на раждането и детското знаменце в ръцете на бебето. Кулминация в любовната сцена не са движещите се голи тела на родителите, а физическата любов на знамената, родила новото знаменце - идеята.
Телевизионното предаване "Господари на ефира" (което показа кадри от филма, излъчен точно преди "Сънчо" – бел. ред.) изважда от контекста части от филма и украсявайки ги с подигравателни коментари и допълнителни звуци, променя внушението и смисъла на филма, като го осмива и принизява...

Обидно ми е с кадри от мой филм да бъдат илюстрирани злостните нападки към БНТ - институция, в която вярвам и която уважавам".

Реклама
Реклама
Реклама