Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6449010 www.bgdnes.bg

Перат откупа за Адриан през офшорки

Бойко Борисов лично разследва "Наглите 2"

Платените 600 бона са били превъртени и през чужди фирми със седалища у нас

600 000 хиляди лева откуп, който Тони Златков плати, за да види сина си Адриан жив и здрав, вече са завъртени през няколко фирми в офшорни сметки в чужбина, научи "България Днес". Според източници, близки до разследването, крупната сума, за която Тони имал изрично нареждане да се състои от точно определени на брой и вид банкноти, веднага била "изпрана" през чужди дружества със седалища у нас. След като собственикът на "Софауто" метнал сака с парите през мост, похитителите веднага ги предали на поръчителите. Без да губят време, мозъците на операцията разпределили чрез подставени лица огромната сума в авоарите на свързани с тях фирми. Ден след това започнали и трансакциите към няколко офшорки на Сейшелите, Кипър и Холандските Антили, твърдят запознати със случая. По този начин на практика парите стават непроследяеми, а единственият начин властите да се доберат до поръчителите е да хванат физическите извършители на похищението. Това на този етап също се оказва невъзможно заради изключителния професионализъм, с който е извършено отвличането, заявяват криминалисти. Комуникацията чрез есемеси от симкарти, липсата на познат досега почерк на престъплението, както и фактът, че Адриан нито е видял, нито е чул истинските лица и гласове на бандитите и не е знаел къде се намира, връзва ръцете на ченгетата.
25-годишният Адриан е отвлечен на 30 август на метри от дома си в софийското село Герман и освободен на 10 септември късно вечерта на 20 км от София край село Кокаляне.
"Щастието ни е неописуемо, но за съжаление страхът и шокът няма да изчезнат цял живот", заявява бащата Тони Златков. От думите му става ясно, че веднага след отвличането премиерът Бойко Борисов лично го извикал в дома си в Банкя, за да го запознае изцяло със случая. Благодарение на него операцията по плащането на откупа и поддържането на връзки с похитителите преминали без никакво напрежение и своеволие от страна на разследващите. Борисов откликнал с бащино съчувствие и уверил Тони, че ще направи всичко възможно синът му да се върне жив и здрав и виновниците да бъдат заловени.


"Възстановяваме се постепенно след огромния шок. Всичко е добре, тъй като приключи. И Адриан постепенно се възстановява", коментира вече с успокоение Златков-старши. Засега семейството не вижда нужда младият мъж да получава специални грижи или да разговаря с психолози, но за в бъдеще не се знае. От разказа на бащата става ясно, че когато Адриан прекрачва прага на дома си, е напълно дезориентиран и стресиран. Все още не се знаят детайли от дните на сина в плен, тъй като все още никой не искал да го връща към ужаса. Криминалисти вече са извършили разпит на младежа, но той не е могъл да каже почти нищо. Обяснил, че не е виждал лицата на похитителите, а веднага след като са го отвлекли, са му сложили черен чувал. Не знаел и къде е бил покриван, като следователи подозират, че той е държан в необитаема вила над село Кокаляне.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама