Годжи бери измести доматите

Правят люта ракия, вино, сладко и компоти от "плода на дълголетието"
Истинска мания по годжи бери заля родния стопанин, показа проверка на "България Днес".
Българинът, който традиционно залага на домати, краставици и чушки в градината си, неочаквано направи рязък завой. За сметка на шопската салата нашенецът започна масово да отглежда шампиона на витамин С - годжи бери.
Хората по села и по-малки градчета отглеждат без проблем червеният плод, който наподобява шипка на външен вид. Годжи бери се отглежда на открито в земята и издържа сибирските студове през зимата без специална защита.
"Започнахме да си правим ракия от годжи бери, както и сладко и компоти. Скоро ще пробваме и лютеница да сварим", споделиха пред вестника стопани от Пловдивско и Врачанско.
Годжи бери, наричани още вълчи боровинки, или плода на дълголетието, са едни от най-популярните суперхрани. Идващ от Хималаите в Тибет и Монголия, днес той се отглежда все по-масово у нас.
Плодът се консумира в Китай и Тибет от хилядолетия, като традиционнo червеникавите плодчета са сваряват и използват в сладки и солени ястия. Широко приложение годжи бери е намирало и в китайската медицина за лечение на редица заболявания.
Годжи бери често се добавя към супи и десерти, пие се като чай или е консумиран за добро здраве. Съществуват дори някои традиционни вина, направени от годжи бери. В днешно време годжи бери е популярно допълнение към смутита и здравословни десерти.
Уникалният плод забавя стареенето. Той съдържа много витамини от групата B и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, които предизвикват стареене.
Освен това подобрява зрението и предпазва от развитието на болести, водещи до нарушаването му. Освен това набиращият все по-голяма популярност плод е силно оръжие в борбата с рака, подобрява нивото на кръвната захар, подсилва имунитета и пази организма от алцхаймер и увреждане на черния дроб, категорични са специалистите.