Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6457102 www.bgdnes.bg

Мишената Стойчо прощава на Кървавата Иванка

"Прощавам на сестра ми за поръчката да ме убият заради наследството от баща ни!" Това заяви пред "България Днес" пенсионерът Стойчо Ройдов, брат на 67-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе.
Прочулата се като Кървавата Иванка получи скандално ниска присъда от само три години затвор условно за организацията на шест поръчкови убийства. Наказанието й бе дадено от Окръжния съд в Пловдив във вторник.
Мишените на екзекуцията са Стойчо, синът му Георги, дъщерята Гергана, зетят и двамата внуци, на 8 и 15 г. Ройдова платила на наемник да бъде ликвидирано семейството на брат й, за да сложи ръка на наследство от 3,5 млн. долара, останали след смъртта на 90-годишния им баща Георги в САЩ. Масовото изтребване на родата трябвало да стане на миналия Гергьовден, когато цялото семейство се събирало да празнува в Браниполе. Кървавият заговор е разкрит, след като 66-годишната Иванка "наема" агент под прикритие на ДАНС вместо истински килър. Така мократа поръчка на лакомата пенсионерка пропада. Тя е задържана, изправена пред магистратите и осъдена във вторник. Всички страни са недоволни от решението на съда и ще обжалват, с изключение на Стойчо.
Версията на Иванка е, че търсела адвокат, който да оправи проблемите с наследството в САЩ, а не наемник. Милионите били измъкнати с подправено пълномощно от болногледачката на възрастния емигрант - Нели.
"Дъщеря ми и зет ми ще обжалват. Аз няма да се занимавам с този въпрос. Не ме интересува нищо. Не искам да я виждам и да я чувам. В един двор живеем, не се поглеждаме и не си говорим! В остър конфликт сме и няма как да го изгладим. Отгледал съм я от шестмесечна възраст, а тя, неблагодарница, поръча да ни избият. Тя никога не оцени помощта, която съм й оказвал цял живот, но нищо! Не съм аз този, който трябва да съди и наказва! Вярващ човек съм и това не е моя работа. Много хора, които са ми направили злини, си отидоха от този свят, а аз съм жив и здрав!", казва Стойчо. Допълва, че вярва в доброто. Сигурен е, че когато човек е почтен и не вреди на никого, съдбата ще го закриля и ще оцелява.
"Оставям историята с убийствата зад гърба си. За мен тя мина и замина. В живота си съм имал много тежки ситуации, но ето, оцелял съм", казва 70-годишният пенсионер. В подкрепа на думите си той посочва един от най-тежките периоди в живота си. След бягството на баща му от България той е осъден на десет години затвор като невъзвращенец. Това означава, че ако стъпи в родината си отново, отива директно в лагер. За наказание на емигранта комунистическият режим интернира семейството му за три години в с. Паничево, недалеч от Омуртаг. Стойчо, двете му сестри Анна и Иванка, майка им и дядо им са изпратени там с по една торба дрехи.
"Живеехме в нищета и глад. Нямахме право да получаваме колети. Комшиите ни даваха хляб! Мама и дядо садяха борчета и липи. Изкарваха стотинки, колкото да не умрем", спомня си Стойчо за кошмара от заточението.
Никой от семейството няма право да напуска селото без разрешение. По време на заточението Анна ослепява. Налага се да бъде оперирана. Пишат писма до комунистическия лидер Вълко Червенков с молба да им разреши Анна да напусне селото и да отиде в болницата в Шумен. След второто писмо получават разрешение момичето да бъде заведено в града и оперирано.


Богатството от Чикаго

Бащата Георги Ройдов е един от старите имигранти в Чикаго. Бяга от България и се установява във Ветровития град през 1951 г. В родината оставя трите си деца и не ги вижда повече от 30 години.
В Чикаго започва да се занимава със строителен бизнес и недвижими имоти. Натрупва солидно състояние. Когато се пенсионира, се мести в Сейнт Питърсбърг, Флорида.
До 1986 г. Георги не е имал връзка с децата си в България. След това поканил при себе си във Флорида дъщеря си Иванка, по-голямата й сестра Ана и сина си Стойчо. Само Ана решила да остане в Америка, на Иванка не й харесало там, а Стойчо дори не отишъл.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама