Пробутват ни кухи дини

Кухи и презрели дини с лошо качество са залели масово българския пазар, показа проверка на "България Днес".
В края на сезона все по-трудно могат да се намерят вкусни и сочни плодове. Въпреки че времето им вече отмина, ловки продавачи продължават да ги предлагат по тържищата. Недоволни потребители все по-често надигат глас, че при разрязването на динята вътре тя е изсъхнала и прилича на гъба за миене на съдове.
На сергиите по пазарите плодовете имат търговски вид и външно изглеждат доста апетитно. Разочарованието идва след разрязването на динята вкъщи, където се установява, че продуктът е негоден за ядене. Въпреки че сезонът е към края си, търговците държат лятната цена - 50 стотинки за килограм. В опита си да пробутат продукцията продавачите са готови на промоции - бройка за левче, само и само да се отърват от залежаващата и вехнеща стока. Подобна схема се прилага и при пъпешите, показа проверка на вестника на Женския пазар в столицата.
Българските дини са с лошо качество в последните години, защото на нашия пазар се продават заразени семена, а пестицидите са със съмнително качество, възмущават се производители. По техни думи масовият внос на тези плодове от южните ни съседки разколебава сериозните земеделски производители у нас да садят точно тези култури.
За пример може да бъде посочен фолкпевецът Милко Калайджиев, който в продължение на години имаше бостани с дини и пъпеши. Наскоро той се отказа от този бизнес и започна да сади домати в нивите си. Изпълнителят призна, че новото му начинание е далеч по-успешно, а и по-лесно се случва процесът на работа. Редица негови колеги производители последваха съдбата му, защото разкриха, че от дини и пъпеши не може да се печели.