Жени зачеват с вълшебна каша

Открили легендата за кешкека в архивите и вече има бейби бум в Радилово
Бисерка БОРИСОВА
С вълшебна каша за зачеване по рецепта на тракийска богиня в пазарджишкото село Радилово борят успешно демографската криза.
Това разказа пред "България Днес" Марена Вачкова от радиловското читалище "Зора". "Всичко идва от вековна легенда, която бяхме забравили. В Радилово винаги сме имали обичаи, когато се родят бебета, да се прави специална каша - "кешкек", но не знаехме защо го правим. Докато една стара жена не откри в архивите легендата. Тогава нещата се изясниха и решихме в края на септември да правим "Фестивал на кешкека", разказва Вачкова, която е сред основните организатори на празника.
Според легендата някога в селото върлувала тежка болест, заради която жените не можели да зачеват. Която заченела, раждала мъртво бебе. Тогава една от жените сънувала, че среща в гората тракийската богиня Бендида. Богинята обещала, че ще разкара прокобата, но искала нещо в замяна.
"Бендида казала, че когато се роди дете, жените трябва да изберат най-хубавото пшеничено зърно. Да го измият девет пъти, за да е чисто като сълза. После да го смелят и да го сложат в голям съд с мълчана вода. Да бъркат и да казват "Да порасне силно и работливо", "Да бъде с чиста душа като зърно". Когато детето порасне и реши да вдига сватба, трябва да се прави същата "кеша" (каша), но този път с думите: "Да има здраво семейство", "Да отгледа здрави дечица", обяснява Марена.
Тя е категорична, че откакто легендата оживяла във "Фестивал на кешкека", селото дръпнало откъм раждаемост. "Ние тук нямаме други етноси освен българския, а знаете, че в България деца се раждат основно при един друг етнос. Но откакто почнахме да правим фестивала, вече ни се раждат до десетина бебета на година", щастлива е Вачкова, но допълва: "Все пак и властите трябва да помагат на родилките и на жените, които искат за забременеят. Само с едната каша няма да стане!".
Мълвата, че кешкекът помага на искащи рожба семейства, набрала популярност и сред чужденците. "Имаме две английски семейства и едно немско, които почнаха да идват на фестивала, да бъркат кашата", споделят от читалище "Зора" в Радилово.
Готви се 8 часа
Кешкекът се прави от най-чисто жито и масло. "Докато се мие зърното, само се бърка. Нарича се, става бавно. Като почнем да го правим в 3,00 сутринта, сме готови около 11,00 на обяд. Кешкекът се прави задължително в големи количества, само на дървен огън и се раздава. Не е ястие за всеки ден или за вкъщи. Ако се направи за вкъщи, вкусът е друг и губи магична сила", категорична е организаторката на фестивала Марена Вачкова.