Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6508182 www.bgdnes.bg

Етърски майсторки дават акъл за туршия

Майсторки на туршията от етнографки музей "Етър" дават безценни съвети и рецепти на фестивал на зимнината. Ето и няколко от рецептите, които "етърските" специалисти препоръчват.

Туршия с маслини

Продукти: 2 кг зелени домати, 2 кг чорбаджийки, 1кг моркови, 1/2 кг маслини, 1 връзка целина, 1 глава чесън.
Начин на приготвяне: Напукват се чорбаджийките, а другите продукти се нарязват в един съд, където се добавят и напуканите чорбаджийки. В този съд се слагат още: 1 чаена чаша сол,4 чаени чаши захар, 4чаени чаши оцет и 9 чаени чаши вода. Сместа престоява 24 часа, след което се поставя в буркани и се залива с маринатата, в която е киснала един ден. Накрая се слагат по 2 аспирина на буркан.

Реклама

Пукани чорбаджийки

Пукат се чорбаджийките, слагат се в буркани, а между тях се нареждат резенчета морков и белени глави чесън и магданоз. Добавя се по една супена лъжица захар и сол, 2 аспирина, 1 кафява чашка оцет и вода до ръба на буркана. Без варене.

Апетитка

5 кг домати се изваряват, след сгъстяването им се добавят килограм и половина чорбаджийки и десет люти чушлета. Добавя се 1 чаена чаша олио, сол и захар на вкус, чесън и магданоз. Вари се 20 минути, насипва се в буркани и се заварява още 20 минути.

Реклама
Реклама