Шеф Петров в паника от опасно мляко

Съставките в продукта са все още безвредни, казва проф. Донка Байкова
Корифеят в кухнята шеф Петров е в паника, че у нас всички се тъпчем с опасно кисело мляко. Според професионалния готвач вместо естествените съставки в млечнокиселия продукт, прочул ни в цял свят, има редица вредни набухватели. Наскоро той демонстрира как при разбиването на 300 грама мляко се получават 500. Според мастъра това се дължало на набухватели, които можели да бъдат изключитело вредни за здравето ни.
"Допускам, че някои производители слагат в киселото мляко желатин, нишесте и много рядко соев лецитин. Ако всичко е контролирано и се извършва под строги правила и стандарт, това не е опасно за здравето", заяви пред "България Днес" проф. Донка Байкова. Тя е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика и завеждащ катедра "Превантивна медицина" в Медицинския университет в София. От думите на експерта става ясно, че преди време именно шеф Петров е разбунил духовете у нас относно вредното кисело мляко.
"Появиха се мними мои изказвания, в които уж съм потвърдила, че в млякото има изключително опасна съставка, която съсипвала здравето ни. Подобно нещо не съм твърдяла. Агенцията по храните си прави своите анализи, които засега доказват, че положението е под контрол", допълва проф. Байкова.
Нейни колеги обаче са категорични, че дори и да не са опасни, всички съставки трябва да се посочват на етикета. Най-евтино на производителите излизало да слагат желатин, който е безвреден за човешкия организъм. Въпреки всичко и това трябва да е отбелязано, каквито са изискванията на закона у нас. Специалистите заявяват, че употребата на соев лецитин води до образуване на пяна при разбъркване. Целта е да се сгъсти млякото, тъй като то се разреждало с вода.
Именно това демонстрираше и шеф Петров. Експертите смятат, че с тази добавка млякото продължава да се разширява и в организма на човека и това може да причини проблеми. Професор Байкова твърди, че ако е естествен, лецитинът не е опасен. Ако е в по-големи количества от нормата, може да предизвика стомашно-чревни разстройства и проблеми на хора с камъни в бъбреците. Опасност има, ако соевият лецитин е извлечен от продукт с ГМО. Това за жалост може да се установи само след лабораторно изследване. Засега от Агенцията по храните са категорични, че не са открити следи от подобна съставка в наше кисело мляко.
Христо ГЕНАДИЕВ