Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6568770 www.bgdnes.bg

Валя Балканска: Чужди цивилизации са чули "Дельо хайдутин"

"Чужди цивилизации вече трябва да са чули песента "Излел е Дельо хайдутин".


Това заяви пред "България Днес" народната певица Валя Балканска. Изказването й е по повод 40-ата годишнина от изстрелването на космическия апарат "Вояджър 1". На неговия борд е Златната плоча с музикални послания от Земята към далечния Космос и в нея е включена и красивата родопска песен.

Реклама


"Приятно е да знаеш, че българска песен лети в Космоса. Само мисълта доставя удоволствие. Но искам изрично да уточня - не се гордея, че точно аз съм изпяла песента, защото можеше да е всеки друг на мое място. Гордея се, че българщината е прославена дори и в Космоса и така ще запазим традициите за бъдещите поколения", заяви емоционално Валя Балканска.


По повод годишнината в Златоград беше открит паметник, посветен на песента за Дельо войвода. На футуристичната каменна композиция са изобразени Земята, и планети от Вселената, а в средата е Златната плоча, на която е записът. На гърба на мемориала с големи букви е изписана част от текста.


На церемонията присъстваха Валя Балканска и популярният гайдар Петър Янев. На събитието бяха отбелязани още 240 години от рождението на хайдутина и 105-годишнината от Освобождението на Златоградския край от османско робство и осветяването на първото българско знаме там.


Дельо хайдутин действа с четата си в Централните Родопи. Най-известен е с дейността си против насилственото ислямизиране на местните българи. Според преданието, което се носело за него, "Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече" и враговете му го прострелват с нарочно излят за целта сребърен куршум.


722-килограмовият апарат "Вояджър 1" е най-отдалеченият обект с човешки произход в историята. В момента той е на разстояние повече от 18 милиарда километра от Слънцето. Счита се, че генераторите на електрическа енергия на борда на апарата ще осигуряват достатъчно мощност за комуникация със Земята до 2020 г. Предположение гласи, че след около 40 000 г. "Вояджър 1" ще бъде на разстояние 1,6 светлинни години от звезда в съзвездието Змиеносец.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама