Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6594331 www.bgdnes.bg

Ужас в концлагер! Гоненица в камера на смъртта

Голи мъже и жени си играят на гоненица в газова камера на нацистки концлагер, което предизвиква дипломатически скандал между Полша и Израел.

Тел Авив скочи на властите във Варшава за гаврата с паметта на хилядите убити в лагера на смъртта "Щутхоф" до Гданск.

Реклама

Мястото е известно като цех за производство на сапун от човешки тела. По време на Втората световна война там има 110 хил. затворници. Повече от половината са убити чрез "медицински" експерименти.

Факт е, че поругаването е одобрено от израелското посолство в Полша. Става дума за проект, който е част от международната изложба "Полша-Израел-Германия: Опитът на Аушвиц". Тя е открита в Краков през 2015 г., след което гастролира в естонски музеи.

Скандалът избухва, когато изложбата пристига в Музея на модерното изкуство във Варшава. Скандалният клип е качен на интернет страницата на институцията и взривява десетки организации на оцелели от Холокоста. Всичките вкупом искат сваляне на видеото от публичното пространство, а повечето от организациите изпращат писмо до полския президент Анджей Дуда с искане за обяснение по случая.

Раздухването на арт проявата кара еврейските дипломати във Варшава да се съобразят с решението на шефовете си в Тел Авив и настояват видеото да бъде премахнато. Първоначално музеят приема искането, но дни по-късно отново го връща с обяснението, че то попада в понятието за свобода на художественото изразяване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама