Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6669368 www.bgdnes.bg

Празнуваме Атанасовден

На 18 януари празнуваме Атанасовден.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася.

Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството.

И двамата светци са родени в Древен Египет.

Свети Атанасий е духовен наследник на свети Антоний.

Св. Атанасий е роден в бедно християнско семейство - за разлика от св. Антоний. Още от малък се увлича по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър.

Реклама

След като завършва образованието си, св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 г. младият Атанасий е произведен в свещенически сан – дякон.

Свети Атанасий, според народните поверия, е светецът-покровител на зимата, снега и студа.

Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният св. Атанас го облича, за да дойде зимата. Неслучайно е измислена поговорката: "Атанас гялди и яз гилди".

Атанасовден, както и Антоновден, се празнува също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите.

Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама