Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6749909 www.bgdnes.bg

Разменен руски агент и дъщеря му агонизират в Солсбъри от неясно вещество (Обзор)

Синът загива в катастрофа преди година, жена му умира преди 5 г. от рак

Бивш руски двоен агент, предавал сведения на британското разузнаване, е бил намерен в критично състояние в търговски център в Югозападна Англия в неделя, съобщават британски медии.

Заедно с 66-годишния Сергей Скрипал била и дъщеря му - 33-годишната Юлия Скрипал, която също е откарана в болница и се бори за живота си. И двамата са в реанимация. Според британската полиция бащата и дъщерята са били изложени на въздействието на неизвестно вещество в град Солсбъри, графство Уилшър. Те били открити припаднали на пейка в парк пред търговския център малко след като камера за наблюдение заснела как излизат от него.

Реклама

Стана ясно също, че на двама полицаи, които първи са били на местопрестъплението, е била оказана медицинска помощ, тъй като имали сърбеж и обрив. Още 10 души са потърсили медицинска помощ заради повръщане.

Бившият руски шпионин Скрипал, чиято жена, син и по-възрастен брат умрели през последните 5 години, получил убежище във Великобритания след размяна, последвала големия шпионски скандал в САЩ през 2010 г.

Напоследък

той говорел, че

се страхува

за живота си

Синът му Александър загинал миналата година в автомобилна катастрофа в Русия, а съпругата му Людмила умряла от рак в Англия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия няма информация какво може да е довело до трагичния инцидент, и посочи, че Москва е готова на пълно сътрудничество в разследването.

Полицията разкри, че Скрипал и дъщеря му не са имали белези от наранявания. Въпреки това е започнало разследване за извършено престъпление, свързано със “съмнително въздействие с непознато вещество”. Случаят е поет от британската антитерористична агенция. Намиращият се наблизо италиански ресторант “Зизи” и домът на жертвите са били претърсени и затворени от съображения за сигурност.

Свидетели разказват пред британските медии, че възрастният мъж и младата жена седели на пейката “като замръзнали”, с посивели лица, а очите им били взрени в една точка.

Реклама

Много сгради в центъра на града са били отцепени с кордон и екипи със специални защитни облекла са обеззаразили улиците. Били са претърсени и кофите за боклук в района. Тъй като не се знае какво е използваното вещество, властите са призовали всеки, който се почувства зле, да потърси помощ в болница. Според в. “Сън” фактът на затварянето на италианския ресторант подсказва, че вероятно жертвите са се хранили там. В. “Гардиън” посочва, че според една от версиите е възможно в инцидента да е бил използван фентанил - опиат, 50 пъти по-силен от морфина, който се използва при упойки. Тази хипотеза обаче не е потвърдена и други медии я смятат за малко вероятна.

Полковник Скрипал, пенсиониран офицер от военното разузнаване,

е осъден в Русия

на 13 години

затвор през

2006 г. за

държавна

измяна

Присъдата му е дадена, защото разкрил на британското разузнаване МИ6 имената на руските агенти, работещи под прикритие в Европа. Според в. “Дейли мейл” офицерът получил 100 000 долара за разкритата информация, а след пристигането във Великобритания му предоставили къща за 350 хиляди паунда в Солсбъри.

Руските власти твърдят, че той е предал на британците и сведения за ядрена подводница. Смята се, че е работил за западните служби още от 1995 г.

През юли 2010 г. той става един от четиримата затворници, разменени срещу 10 хванати в САЩ шпиони на Москва.

Размяната в стила на студената война е извършена на писта на летището на Виена.

Сред руските шпиони в САЩ бе и червенокосата красавица Ана Чапман, дъщеря на дипломат и светска персона, омъжена за британец, която днес се изявява като популярна тв водеща. Експерти твърдят пред в. “Дейли мейл”, че Скрипал е жертва на реванш от страна на бившите си колеги от КГБ. Според тях Путин не прощавал на предателите, където и по света да се намират.

Руското посолство в Лондон излезе във вторник със специално изявление, в което

настоява Русия

да не бъде

демонизирана

във връзка със случая. “От написаното в медиите читателите остават с впечатлението, че става дума за планирана акция от страна на руските спецслужби, което абсолютно не отговаря на истината”, се казва в изявлението на дипломатическата служба.

Великобритания ще отговори твърдо, ако се докаже, че Русия е замесена в инцидента, заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Министърът обяви, че Лондон ще помисли за нови санкции и други мерки.

Произшествието със Сергей Скрипал прилича много на случилото се с Александър Литвиненко, симптомите са подобни.Това каза вдовицата на бившия офицер от руската служба за сигурност и критик на Путин, убит в Лондон с полоний през 2006 г.

“Случаите изглеждат сходни, но е необходима повече информация. Трябва да знаем какво е било веществото и дали то е било радиоактивно”, каза Марина Литвиненко пред в. “Дейли телеграф”.

Тя призова британските власти да гарантират повече сигурност на политическите бежанци като Скрипал. “Безопасността на хора като него трябва да се взема много сериозно. Тези хора са потърсили закрила от Великобритания”, отбеляза вдовицата.

Реклама
Реклама
Реклама