Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6855226 www.bgdnes.bg

Алпинистът Себастиано Валентини: Никой не търси Боян!

Информацията за спасителни екипи е фалшива, шокиращо разкри италианецът от базовия лагер под Шиша Пангма

Никой не е тръгвал да спасява алпиниста Боян Петров, разкри колегата на българина в експедицията за покоряване на върха Шиша Пангма Себастиано Валентини. Той опроверга информациите от последните два дни, че екип от шестима спасители е тръгнал да търси следи от Петров. Според разпространените новини групата е стигнала във вторник до лагер 1 (6700 м). След това се е върнала в базовия лагер, а в сряда е тръгнала към лагер 2 (7000 м).

Реклама

"Това са фалшиви новини - каза пред "България Днес" през сателитния телефон от базовия лагер под Шиша Пангма Себастиано Валентини. - Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се утре времето да е по-добро."

Ветровете във вчерашния ден варираха между 35 и 55 км/ч при силен снеговалеж и температура около -16 градуса.

"България Днес" потърси приятелката на Боян Петров - Радослава Ненова. Тя не е в контакт със Себастиано Валентини. "Подаваха ми информация, че го търсят", обясни Ненова.

Днес се очакват доста по-добри условия. Сутринта вятърът ще бъде само 15 км/ч, а времето ще бъде слънчево.

Водата и топлината са ключови за оцеляването на изчезналия български алпинист Боян Петров, заяви ексклузивно за "България Днес" американската легенда Алън Арнет. Катерачът е в неизвестност от 3 май.

"Имало е хора, които са оцелявали в подобни условия по пет и повече дни - припомни Алън Арнет, който редовно е канен за специален анализатор на най-големите телевизии в САЩ. - Всичко зависи дали ще се предпази от хипотермия (б.а. - ниска температура на тялото). Съхраняването на топлината е много важно. Не е проблем да изкара без храна, но водата и хидратацията на организма могат да бъдат сериозен проблем."

Реклама

За последно Петров е бил забелязан да тръгва от лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027). 14-ият най-висок връх на планетата беше първата цел от плануваната експедиция за 2018 г. на българския алпинист.

"След напускане на лагер 3 има изкачване по стръмна стена с потенциална опасност от лавини - описа маршрута Алън Арнет, който има неуспешна атака на върха през 2007-а. - Когато се изкачиш горе, следва един много остър гребен със спускания и изкачвания. Той отвежда до същинския връх. През годините много хора, които са стигнали до предната част на върха, са спрели, защото пресичането на опасния гребен може да е смъртоносно." Арнет обясни, че лошото време, ниската видимост и бурните ветрове правят много трудно слизането от лагер 3 до лагер 2. Това е един от вариантите, при който Боян би могъл да намери подслон.

"Възможно е, но това си е чиста спекулация - допълни американецът. - Всичко зависи откъде точно идва. При спускане от лагер 3 има склон с наклон 28-38 градуса. Боян е много опитен и често катери сам, затова е вероятно да е останал на мястото, където се е намирал при влошаване на времето."

Арнет и Петров се срещнали през 2014-а на един от най-опасните върхове в света - К2.

"Той катереше в близост до Черната пирамида. Поговорихме за условията, а той ми каза, че точно е покорил Броуд Пик. Възхищавам се на този млад мъж. Той беше силен и уверен и не използваше допълнителен кислород. През годините поддържахме връзка."

Китайците пуснаха хеликоптер

Китайското правителство е дало разрешение за излитане на хеликоптер, който да се включи в издирването на Боян Петров, обяви премиерът Бойко Борисов. Министърът на външните работи Екатерина Захариева добави, че се е търсела специализирана летателна машина, която да се издигне на височина над 5000 м.

"Полагаме всички възможни усилия, за да намерим нашия алпинист Боян Петров", каза в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов.

Според властите в Китай максималната височина, до която може да бъде достигнато, е 6100 м. Не е ясно дали при подобни атмосферни условия хеликоптер може да лети и да търси следи.

В миналото е имало спасителни експедиции из Хималаите, които са достигали до височина 7000 м. През май 2005-а пилотът Дидие Десай успешно приземи летателната машина на връх Еверест (8848,20 м).

Сателит търси следи

Следи от Боян Петров ще бъдат търсени със сателитна снимка, разкри приятелката на алпиниста Радослава Ненова. Кадърът ще насочи спасителите.

"Надяваме се времето и видимостта да позволяват. С нея може да се установи дали има следи от Боян в околността на издирването - каза пред Би Ти Ви Ненова. - Трябва да се действа спешно, защото няма време. Боян, ако е жив и чака, има часове, а не дни. В момента един живот зависи от бързината на реакцията.“

Радослава Ненова смята, че алпинистът не би рискувал излишно. "Не би си играл на безсмъртие. Има опит и си знае границите. Не предприема безумни неща. Не би предприел атака на върха, ако е виждал, че няма шанс да се справи", допълни Радослава.

Инсулинът не е проблем

Липсата на инсулин не е проблем за Боян Петров, защото той е тръгнал на експедицията напълно подготвен с необходимия медикамент срещу диабет.

"Разполагал е с 600 единици инсулин, което е достатъчно за дни в нормални условия - обясни Bulgaria On Air ендокринологът от Александровска болница доц. д-р Пламен Попиванов. - Ще може да издържи 20 дни. Той е изключително добре подготвен. Да развие хипогликемия не е вероятно."

Реклама
Реклама
Реклама