Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6857023 www.bgdnes.bg

Пилот №1 ще спасява Боян

Китайските власти не пускали никой да излезе от базовия лагер

В 6.30 ч. тази сутрин започва акцията по издирването на българския алпинист

Швейцарски пилотен ас на хеликоптер ще търси следи от изчезналия алпинист Боян Петров. Това разкри приятелката на българина Радослава Ненова.

Реклама

Боян Петров беше забелязан за последно на 3 май при атака на хималайския връх Шиша Пангма (8027).

"Швейцарецът има всички координати. Той е правил много подобни спасителни акции - обясни пред "България Днес" Радослава Ненова. - Може да направи чудеса."

Акцията ще бъде извършена и по земя, но тя не започна в четвъртък, както се очакваше. За петък прогнозата за времето е отлична.

"Атмосферните условия стават все по-добри - разказа специално за читателите на "България Днес" по сателитния си телефон италианецът Себастиано Валентини, който е част от експедицията на Боян. - Обсъдихме плана с китайския спасителен екип. Тръгваме заедно в петък сутринта. Ще се разделим. Половината от нас поемаме към лагер 1. Другата половина към лагер 2. Очакваме в търсенето да се присъединят китайски алпинисти. Те ще бъдат с кислород. Ще имаме голям екип в планината. Това ще бъде първият ден с хубаво време. Днес (б.а. - вчера) на около 6000 м има видимост, но все още вятърът е силен."

Валентино е последният човек, видял Боян Петров при неговата атака на Шиша Пангма. Италианецът разкрива, че китайските власти са забранили на алпинистите, които са в базовия лагер, да правят солови спасителни акции.

"В сряда китайски представители дойдоха при нас - допълва италианският катерач. - Предупредиха ни да не напускаме и да не тръгваме нагоре с малки екипи, а да останем всички заедно. Казаха, че ще ни пуснат само ако сме цяла група - международните алпинисти и китайците. Трябва да се движим заедно. В противен случай китайското правителство няма да ни разреши да се качим нагоре. Сега вече имаме позволение с уговорката да се движим всички заедно нагоре."

Реклама

До вчерашния ден все още нямаше пълна координация от наземния и въздушния екип.

"Научихме през нашия контакт, който говори с приятелката на Боян, че вече има разрешение хеликоптерите да бъдат вдигнати - разказва Валентини. - Вятърът при нас в базовия лагер утихна. Стига до 15 км/ч, но нависоко е много по-силен. Можем да видим какво прави на 7000 м надморска височина. В сряда при нас беше буря. Вятърът стигаше до 100-110 км/ч. През последните два дни и температурата падаше до -30, -35."

Себастиано Валентино се надява на чудо. Според него е почти невъзможно Боян да издържи толкова дълго време жив с екипировката за катерене.

"Той има навика да катери много лек - разказа Валентино. - Никога не взима излишни неща. Качва се само с яке, без спален чувал. Неговата цел е да бъде бърз. Точно това е най-притеснителното за нас. Не съм сигурен, че разполага с достатъчно гориво, за да топи вода. Имаме нужда от чудо след толкова много време. Ако беше ден или два, тогава е по-вероятно да оцелее. Знаем, че най-лошото може да се е случило, и сме много тъжни. За съжаление нямахме късмет с това време. Дори и в базовия лагер беше почти невъзможно да се придвижваш през последните дни."

Италианецът не отхвърля възможността Петров да е намерил естествен подслон непосредствено под върха, където да чака спасителна акция.

"Има много заслони, на които би могъл да се подслони под върха, но няма палатка и храна - пояснява Валентини. - Непрекъснато наблюдаваме стената под върха. Няма никакви следи от него. Смятаме, че все още е на височина над 7000 м. Надали се е спуснал под лагер 3 (7400 м), защото не сме забелязали нищо. Има и пещери, но там трудно се оцелява за повече от една или две нощи."

Валентини потвърди, че спасителите ще тръгнат днес, петък, с изгрева на слънцето около 6 - 6.30 сутринта.

Междувременно един от организаторите на акцията - шерпът Мингма, изпрати за читателите на "България Днес" карта за предварителния план при въздушното издирване. На нея се вижда как хеликоптерът ще се концентрира върху стената под върха, която е трудно достъпна за алпинистите. Набелязани са няколко вероятни места, където Боян Петров би могъл да се е подслонил от бурята.

Реклама
Реклама
Реклама