Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6858935 www.bgdnes.bg

Вятърът спъна търсенето на Боян

Хеликоптерите пренощуваха на 11 км от базовия лагер под Шиша Пангма, 16 спасители с мъка се добраха на крак до лагер 1

Силен вятър спъна издирването на изчезналия алпинист Боян Петров. Българинът е в неизвестност от 3 май, когато за последно е бил видян да атакува хималайския връх Шиша Пангма (8027 м).

Реклама

Жестоките атмосферни условия през последните няколко дни се подобриха в петък. Това позволи стартиране на акция по земя и по въздух.

Общо 16 алпинисти тръгнаха от базовия лагер под Шиша Пангма. Сред тях бяха колегите на българина от неговата експедиция, китайски спасители и шерпи. Те се разделиха на две групи. Целта беше придвижване съответно до лагер 1 (6700 м) и лагер 2 (7000 м). Ветрове от 35 до 40 км/ч забавиха похода, тръгнал от базовия лагер (5700). Смрачаването завари търсачите в лагер 1, където се очакваше те да пренощуват.

"Имам съобщение, че са достигнали до лагер 1 - потвърди пред "България Днес" Мохал Ламсал, собственик на компанията "Макалу адвенчър", организирала експедицията на Боян Петров. - Целта за утрешния ден е лагер 2."

Въздушният екип нямаше подобен късмет. В 8,30 сутринта местно време от Катманду излетяха два спасителни хеликоптера "AS350 B3e" с общ екипаж от шестима. Въздушните машини са с пълно оборудване за подобни експедиции.

"С тях беше поставен световен рекорд за височинно кацане на Еверест (8848 м)", обясни експертът по рисково катерене Иван Кристоф - Човека паяк.

В екипажа на авиофлотилията бяха включени и двама от най-добрите шерпи търсачи. Единият от тях - Мингма Шерпа, е близък приятел на Боян Петров. Другият - Чхиринг Дхендук Бхоте, е обучен за спасителни акции по въздух. В допълнение към двата хеликоптера е излетял и трети, който няма разрешение да действа на територията на Китай, но ще бъде ползван за презареждане на първите два.

Реклама

Силният вятър накара авиофлотилията принудително да кацне в малкото градче Ниалам.

"Хеликоптерите достигнаха до 11 км от базовия лагер под Шиша Пангма - обясни Йогеш Сапкота, мениджър на авиокомпанията „Симрик Еър“, която е наета за спасителната операция. - Те бяха в готовност. До последно чакаха ветровете да намалеят в петък следобед. Имаме готовност още с изгрева на слънцето да продължим в събота. Надяваме се времето да бъде по-добро. Нямаме контакт с наземния екип, защото сателитните им телефони не работят."

Според прогнозата за времето очаква се днес ветровете да бъдат с една идея по-слаби. Те ще варират между 25 и 30 км/ч на височини от 6500 до 7500 м. В петък скоростта на въздушните течения се движеше между 35 и 45 км/ч.

Шансът за успех е най-голям в ранните часове, защото след 13 ч. се очаква снеговалеж. За сметка на това температурите ще бъдат най-ниските в сравнение с последните няколко дни и ще достигнат до -22 градуса.

Реклама
Реклама
Реклама