Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6897751 www.bgdnes.bg

5 убийства от ревност само за месец

90% от екзекуторите са мъже

Няма възрастова граница за престъпленията, извършени от несподелена любов

Всяко трето убийство е извършено от ревност, сочи статистка на полицията. По данни на ченгетата годишно в страната се извършват по около 2000 насилствени отнемания на чужд живот.

Според криминалистите в много от случаите става въпрос именно за страх от превъзходството на другия и това отключва неподозирана агресия в психически по-лабилния и разкъсван от комплекси партньор. Причините, пораждащи гняв и недоверие, са различни, твърдят специалистите. Най-често това са чувството за малоценност, страх от изоставяне, внимание на съперници от противоположния пол към партньора, финансово превъзходство на жената в двойката.

Реклама

Патологичната ревност не е обвързана с възрастта - среща се както сред млади, така и дори сред двойки с многогодишен живот под един покрив. Само през последния месец май в страната са извършени пет убийства, при които мотивът е ревност. Мъжете заемат над 90% от криминалните хроники с престъпленията с насилствено лишаване от живот.

Такъв е и последният случай, при който 37-годишният Михаил Станчев надупчи с куршуми съперника си Коста Николов-Миджурина, на 54 г., в Слънчев бряг на 2 юни 2018 г. Хазартният бос е ликвидиран от ревнивеца заради 22-годишната блондинка Симона Тодорова от Дряново. Тя също бе тежко ранена от ревнивеца, който я простреля пред хотел в курорта. Момичето се бори за живота си, а стрелецът бе задържан при опит да напусне България през граничния пункт Лесово.

Два дни преди бруталното престъпление в Слънчев бряг друг ревнивец - 45-годишният Гюнай Мюмюн, застреля с ловна пушка партньорката си Фатиха и съседа си Мехмед в хасковското село Козловец. Собственикът на стадо крави изпаднал в пристъп на ревност, грабнал двуцевката и ликвидирал жена си пред очите на двете си дъщери - на 5 и 25 години. После излязъл навън и с два изстрела повалил смъртоносно комшията си Мехмед Мюслюм, на 48 години. Според разследващи стрелецът не е имал никакви основания да се съмнява, че жена му и комшията въртят любов. Болезнената ревност била в резултат на отключило се психично заболяване, появило се заради безпаричие и покрай тежкото здравословно състояние на малката му дъщеря. Ден преди двойния разстрел Гюнай взел 1500 лева заем, за да заведе детето си на преглед зад граница, но така и не тръгнал, а гръмнал жена си и комшията.

Полицаят Добромир Лазаров бе намушкан смъртоносно с нож от военния Ангел Желязков в Пловдив на 20 май. Ченгето от Сопот пристигнало късно вечерта в града, за да изясни по мъжки отношенията си с командоса от армията.

В центъра на спора между двамата мъже е фаталната разследваща полицайка Люба Алексова. Тя се загаджила с полицая, когато отишла на работа в районното в Карлово, където служел и Добромир. По това време дознателката живеела с военния, но се разделили. Скоро обаче пак се събрали, а полицаят не могъл да преглътне този факт. Докато въртял любов с колежката, той бил обвързан с начална учителка. Веднага след убийството военният е арестуван. Разследването на случая продължава.

Реклама

53-годишният Божидар Стоилков пък закла двайсет години по-младата от него проститутка Татяна след сеанс в Кюстендил. Убиецът завлякъл тялото й в мазето и го крил няколко дни, докато накрая нервите му не издържали и сам се предал в полицията. Според запознати касапинът не възприемал жената само като платена жрица, а имал чувства към нея. Ревнувал я от клиентите й, искал да заживее с нея, но тя не отвърнала на чувствата му и заради това я ликвидирал.

Друг ревнивец - 33-годишният Живко Костов, пък закла на нивата жената, с която живеел на семейни начала в хасковското село Браница. Заслепеният от чувството за изневяра касапин ликвидира изгората си пред очите на 8-годишното й дете и двама свидетели. Те опитали да спрат убиеца, но безуспешно. След кръвопролитието касапинът няколко часа се крил в различни къщи в селото. Следите му надушват полицейски кучета, които отвеждат ченгетата до бърлогата на убиеца. Той е арестуван, а съдът му налага постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

От ревност бе извършено и най-бруталното престъпление в страната, каквото дори криминалисти с дълъг стаж в полицията не помнят през последните десетилетия. Става дума за петорно убийство в Нови Искър часове преди настъпването на новата 2018 г. Телата на жертвите са открити на 2 януари. В основата на кървавата трагедия е Кети Кюхова, която въртяла любов с екзекутора си Росен Ангелов-Горския, който ликвидира и всичките й близки от ревност - мъжа на Кети - Неделчо Юруков, неговия син Георги, на 20 г., доведената му дъщеря Нанси, 16 г., 18-годишния приятел на тийнейджърката и нейната баба по майчина линия, на 72 г.

След масовата екзекуция убиецът изчезва и е обявен за издирване. Трупът му е открит с куршум в главата във вила в близкото село Луково след седмица. Според ченгетата той сам си е теглил куршума. След смъртта на масовия убиец разследването по случая е прекратено.

Лесбийка затрива тийнейджърка

Лесбийката Нели Панова прерязва с нож сънната артерия на 15-годишната си интимна партньорка в Мездра.

Причина за убийството на тийнейджърката е ревност от страна на Нели. Тя заподозряла, че момичето върти любов с мъж, и заслепена от предполагаемата изневяра, ликвидирала приятелката си. За зверското престъпление лесбийката отнася присъда от 13 години затвор.

Реклама
Реклама
Реклама