Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6901200 www.bgdnes.bg

Кирил и Методий от сол

Денис е самоук майстор, използва и косми 

Светите братя Кирил и Методий от сол и Чарли Чаплин от отрязана коса. Напълно възможно е!

Нестандартните творби са дело на Денис Алиев, който с подправки и две четки създава реалистични картини на бележити българи. Крехките си творби той заснема и след това публикува в социалните мрежи, където хиляди потребители са впечатлени от таланта му.

Преди 3 години Денис вижда в интернет картини от сол и се вдъхновява и той да твори с подправки. Признава, че в момента е единственият българин, който създава подобно изкуство. Самоук талант е и разчита единствено на себе си да се усъвършенства.

Реклама

"На хората може да им изглежда трудно, но на мен ми е много лесно. Посипваш солта и където трябва да е по-тъмно, започваш да отнемаш. Ако трябва да е по-светло, слагаш повече сол. И картината се получава. Това е занимание точно за мен, защото се случва бързо, а аз съм такъв човек, че не обичам да протакам във времето", обяснява Денис.

Често той изобразява великите ни борци за свобода Васил Левски и Христо Ботев. В творбите му присъстват и наши съвременници като продуцента Маги Халваджиян и телевизионния водещ Слави Трифонов. Една от най-оригиналните му картини е на световноизвестния комик Чарли Чаплин, който е изобразен от човешки косми. Впоследствие извайва подобно изображение и на фолкпевеца Азис. И докато картините от сол са върху маса, то с човешките косми твори директно върху пода.

Една от последните картини на Денис е на президента Румен Радев. Портрета му прави от сол, а за да сложи трибагреника ни за фон, използва още два вида подправки - копър и червен пипер.

"Харесвам президента. Имаме допирни точки с него, защото в казармата бях във ВВС в Долна Митрополия", коментира художникът. Той признава, че творбите му много бързо може да се разпаднат, но ако бъдат напръскани с лак за кола, стават стабилни и могат да бъдат окачени като картини на стената.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама