Сладкарят Иван Александров: Ще направя торта за кралицата

КОЙ Е ТОЙ
Иван Александров е на 41 г. Роден е в София. Завършва сладкарство в Техникума по туризъм в Банкя. Кулинарията го изкушава още в училище. В британската столица е от повече от 5 г. Именно там отваря собствена сладкарска фирма. Преди месец той имаше честта да сътвори една от тортите за историческата кралска сватба на принц Хари и Меган Маркъл. Брат е на актьора Владимир Карамазов.
- Иване, направихте тортата на кралската сватба, предназначена за журналисти. Колко време ви отне изработката?
- Една седмица, заедно с технологичното време, печенето и финалното сглобяване на щрихите. Тортата беше на 5 етажа, декорирана със захарни цветя и вкус на бъз и лимон, каквато беше и тази на принц Хари и Меган Маркъл. Цветята изработих изцяло ръчно.
- Кои са сложните детайли в нея, затрудни ли ви?
- Наистина отне време, но не бих казал, че ме е затруднило. Бях притеснен за някои детайли, но всичко мина доста добре.
- Как се стигна до там, че да бъдете избран и да сте част от това изключително важно събитие?
- Получих директна покана от председателя на Асоциацията на чуждестранните журналисти г-жа Дебора Бонети. Тя познава добре работата ми и реши да ми се довери. Изключително съм й благодарен за дадената възможност.
- Получихте ли отзиви от кралското семейство относно работата ви?
- Не, поне не ми е известно. Сигурен съм, че са били заети с по-важни неща. Отзивът на журналистите обаче беше страхотен.
- Има ли други знаменитости, за които сте правили торти?
- В хотела, в който работех няколко години, гост беше Ема Уотсън. За нея съм приготвял десерти. Тогава тя оставаше за много дълги периоди, докато снимаше в Лондон, и винаги съм правил сладкишите й.
- Коя е най-трудната торта, която сте майсторили досега?
- Тортата за журналистите на кралската сватба. Беше насочено доста голямо внимание към нея, очакваше се много от мен и трябваше да съм сигурен, че ще отговори на очакванията на всички.
- Има ли знаменитост, за която искате да създадете торта?
- Истинско предизвикателство би било да направя торта за кралицата.
- Развивате бизнеса си в Лондон. Защо започнахте там, а не в България?
- В България съм работил като сладкар и много други неща, но в Лондон намерих много нови предизвикателства. Намирам развиването на този бизнес в България за много по-трудно, отколкото в Лондон.
- Трудно ли се развихте в английска столица?
- С постоянство нещата се случват. Не става за ден или за година. Трябва да си последователен в намеренията си и накрая нещата си идват на място.
- Малко хора знаят, че актьорът Владимир Карамазов е ваш брат. Имало ли е момент, в който е могло да станете артист, а не сладкар.
- Мисля, че не. Това съм завършил, дори в последните години в училище знаех, че искам да се занимавам със сладкарство. Въпреки че първоначално не подходих с ентусиазъм и сериозно към професията. Честно казано, никога не ми е хрумвало да се занимавам с актьорство. С брат ми имаме различни страсти.
- Какви деца бяхте?
- Бяхме много щури, но майка ни винаги владееше положението, въпреки че беше с две момчета вкъщи.
- Въпреки че сте разделени на доста километри, поддържате ли контакт, съветвате ли се в трудни моменти?
- Разстоянието няма значение. Много често и двамата искаме съвети един от друг. Друг е въпросът дали ги следваме.