Пороите съсипват гроздето

Проливните дъждове през юни и юли съсипват тазгодишната реколта от грозде, оплакаха се пред "България Днес" лозари от цялата страна.
Най-лошите прогнози сочат, че една трета от белите сортове ще бъдат бракувани, а от някои червени сортове добивите ще паднат наполовина, като някои производители признават, че около 70% от продукцията им е унищожена.
"От обилните валежи ще пострадат предимно големите производители. По-малките полагахме сериозни грижи и пръскахме след всеки дъжд, така че реколтата ни е спасена. Продукцията ни е сходна с миналогодишната", разказа пред "България Днес" Таня Колева от старозагорското село Нова махала. Заради усилените грижи през последните месеци тя ще отчете успешен гроздобер през този месец.
Слаби резултати от реколтата от грозде ще регистрират в русенското село Караманово. "Обикновено в минали години ни се налагаше да пръскаме 3-4 пъти, но това лято пръсканията станаха 8-9 пъти. Това автоматично означава повече разходи за препарати", недоволни са в населеното място в сърцето на Дунавската равнина.
Стопани се оплакаха, че зърната гният, и тези, които отглеждат грозде за лични нужди, не знаят дали ще успеят да си направят домашно вино. Специалисти припомнят, че обикновено гроздето се заразява чрез рани, причинени от гроздов молец, градушка или напукване след дъжд. Мокрото грозде може да се зарази и без да има рани по него. Гниенето е гъбна болест и напада пъпките, младите леторасли, листата и гроздето.
За да се спасят лозите, агроекспертите съветват да се пръска отново след дъжд, като се изчака листата да изсъхнат.
"Червените сортове се оказаха по-капризни и при тях проблемите са по-сериозни! Може би с 60-70 процента ще падне добивът тази година, при белите по-малко, но там ще има може би 40%", коментира преди дни Деян Жеков, производител от великотърновското село Горски Долен Тръмбеш.
Огромни количества валежи се изсипаха през юни и юли и пораженията върху гроздовите насаждания бяха очаквани. Последва по-сух август, който не можа да спаси положението. Проблемът не е за първа година и производителите са свикнали да понасят щети от климатичните условия.
Гроздоберът у нас започва през септември и ще продължи до средата на октомври.