Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7059826 www.bgdnes.bg

Обвиниха Бирмите за нелегални цигари

Търговията с готова продукция ги свързва с фабриката на Миню Стайков, твърдят криминалисти

Обвинения за производство и търговия с нелегални цигари срещу пернишкия бизнесмен Евлоги Станоев - Голямата Бирма и двамата му синове Димитър и Георги - Малките Бирми повдигна спецпрокуратурата. Събраните доказателства сочат, че Станоеви са собственици в сянка на три нелегални фабрики в Тутракан, Дупница и Горна Оряховица. Цеховете бяха разбити в края на август при спецакция, а при обиските антимафиотите намериха над 40 тона тютюн и 190 хил. кутии цигари от различни марки.

Реклама

При акцията първоначално бяха арестувани над 20 работници и шофьори и трима бизнесмени, чиято задача е да контролират пряко производствения процес и снабдяването със суровини. Имената на босовете, налели над 50 млн. лв. в създаването и оборудването на фабриките, останаха тайна заради липса на достатъчно доказателства. Едва вчера стана ясно, че зад мощната схема, бълваща стотици хиляди кутии цигари месечно, стоят именно Бирмите- баща и синове. Техни помощници са още шестима души, срещу които също има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Тяхната роля е да намират работниците, наемат помещения и организират производствения процес и транспорта на готовата продукция до посочени от босовете места.

Забавянето на разследването позволява на Станоеви да избегнат арестите. Затова и обвиненията срещу тях са повдигнати задочно, обяви шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева.

"Доказателствата срещу тримата са безспорни. Освен показания на свидетели са открити и много документи, компютри и пари, които ги свързват с нелегалното производство", допълни Начева. Част от уликите са открити при обиските в петък в ресторанти, офиси и апартаменти, управлявани от Голямата Бирма и синовете му.

Забавеното разплитане на престъпната схема позволява на Бирмите да избегнат ареста. Според прокурори агентурните данни сочат, че Голямата Бирма е напуснал страната още преди няколко седмици. Двамата му синове са все още тук.

"За единия син нашите данни сочат, че до вчера категорично е бил в България, и сме предприели мерки за задържането му", обясниха разследващи.

Спецпрокурорите вчера отказаха да отговорят официално на въпрос дали фабриките на Станоеви са свързани с разбитата наскоро манифактура за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков в Карнобат.

Реклама

Близки до разследването разкриха пред "България Днес", че подобни данни съществуват. Оперативна информация сочи, че Бирмите и Стайков са ползвали като консултанти при оборудването и пускането в производство на фабриките си едни и същи специалисти.

Освен консултанти Стайков и Бирмите преплитат следите си и около пласирането на готовата продукция, обясняват близки до разследването. По думите им, макар и действащи самостоятелно, и двете групи са ползвали като търговски агент известен силов бос от Южното Черноморие. Негови хора разпространявали част от готовата продукция по курортите. Подземният бос, известен с добрите си контакти в митница Бургас, съдействал и за износ на част от цигарите към Турция и Близкия изток. В замяна на услугите си получавал солидни комисиони.

Дори и след плащанията и разходите за производство печалбите за Бирмите са по около 10 млн. месечно, обясняват криминалисти.

Заради спецификата на "бизнеса" огромна част от парите са в брой, което налага допълнителното им легализиране, коментираха криминалисти. Подозренията на разследващите са, че част от препирането на печалбите е ставало през легалния бизнес с ресторанти и барове на Станоеви, които отчитали завишени обороти. Това е и основната причина за обиските в заведенията миналия петък.

Разследващи проверяват дали основният участник в препирането на милионите е Димитър Станоев - син на Голямата Бирма от първия му брак. Според медийни публикации срещу Димитър има и друго разследване за ДДС измами. През 2017 г. ченгета обискират офисите му по подозрения за източване на над 3 млн. лева при фиктивни сделки с месо. За момента няма информация на какъв етап е разследването.

Пазач от Карнобат пере пари

С обвинение за пране на пари и производство на нелегални цигари се сдоби и пазачът в незаконната цигарена фабрика в Карнобат. За нея спецпрокуратурата твърди, че е контролирана от Миню Стайков. Нелегалната манифактура се помещава в сграда, собственост на Иван Димитров, син на кмета на Карнобат. Самият Димитров според обвинението надзирава лично производството на цигарите, а за готовата продукция отговаряли хора от фамилията Стайкови. Кметският син лично плащал и заплата на четвъртия обвиняем член на групата Цветан Колев, който се водел на работа в негова фирма. Ролята на 43-годишния мъж е единствено охрана на района около цигарената фабрика и следене за любопитни непознати.

Работата на прост охранител е достатъчна спецпрокуратурата да обвини Колев за участие в нелегално производство и търговия с цигари, пране на пари и данъчни престъпления. Според криминалисти доказателствата срещу гарда за търговията и точенето на ДДС са силно преувеличени. Още повече че Цветан Колев е охранявал фабриката само през последните три месеца.

Реклама
Реклама
Реклама