„Вила Ямбол“ представя винените традиции в „Ловци на храна“

Шеф готвачът Андре Токев и неговият помощник Събин разгледаха производството и лозовите масиви на една от най-старите изби в Южна България
Една от най-старите изби в Южна България – „Вила Ямбол“, посреща шеф готвача Андре Токев и асистента му Събин Ранков, които изследват традициите на винопрозиводството още от времето на траките в следващия епизод на предаването „Ловци на храна“ по bTV тази неделя. Именно наследството и богатата история на региона са в основата на вината на „Вила Ямбол“.
Любопитен факт е, че снимките на епизода съвпадат с един от най-важните периоди за всеки производител – гроздобера. Домакините показват на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло Пети Вердо. Там Андре и изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов се включват в брането на гроздето, говорят за реколтата тази година, потенциала на региона, особеностите на климата и защо именно там траките са правили своите силни и гъсти вина. Двамата опитват и от серията вина Kabile и Villa Yambol.
„Традициите са един от стълбовете, на които се опираме, за да създаваме нашите вина. Серията ни Kabile например e кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки са недалеч от Ямбол. А на етикета на винената серия е изобразена тракийската богиня Кибела - отново в знак на уважение към древното наследство на ямболския регион“, разказва Красимир Аврамов.
“Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, коментира Chef Токев, докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките. Красимир Аврамов пък му предлага различни съчетания с вина. Двамата опитват Villa Yambol Мускат, Villa Yambol розе, Kabile Шардоне и Совиньон блан и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон.
Първи уроци по правене на бъчви
Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача – Събин, успява да обиколи производствената база на “Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастният бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви.
Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. Използва за реновиране бъчви от български и френски дъб, а за производство – български дъб от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата.
Бай Вълчо предава занаята си на по-младите и ги учи на майсторлъка в работата си вече повече от 50 години.
На това специално място Събин ще има привилегията да опита и вина с различна степен на отлежалост и ще ще бъде въведен в първите стъпки на професионалното дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“.