Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7128196 www.bgdnes.bg

Кметът на Тъжа се признава за сутеньор

Кметът на павелбанското село Тъжа Цвятко Балабуров се призна за сутеньор! Той сключи сделка със спецпрокуратурата като тартор на сводническа банда и се отърва с 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Споразумението е одобрено преди седмица от съдия Мариета Райкова, като магистратите приемат, че то не противоречи на закона и морала.

Балабуров веднъж вече бе оправдан по сходни обвинения. Втори път белезници го оковаха при акция на 27 април т.г. Според прокуратурата той е дърпал конците на престъпна група за трафик на хора от още осем души - Милена Георгиева, Анита Георгиева, Димо Кроснаров, Пламен Иванов, Валери Филипов, Иван Иванов, Стефан Стефанов и Валентин Майоров. По данни на разследващите те действали между април 2016 г. и април 2018 г.

Реклама

Босът Балабуров се славел като един от най-оборотните сводници в София през последните 2-3 години, разкриват ченгета. В сутеньорската мрежа заработвали десетки момичета, както и няколко гардове бабаити, които събирали ежедневно оборотите и пазели жриците от агресивни клиенти. Основният бардак бил замаскиран като нощен бар "10" на столичния бул. "Мадрид". Жриците се подвизавали и в публични домове на бул. "Евлоги Георгиев" и на ул. "Мърфи".

В заведението жриците танцували на пилони, за да могат да бъдат оглеждани и избирани от клиентите. Тарифите за секс са най-ниските в София - 80 лв. За час и 50 за половин час, разкриват спецполицаи. Селският кмет прибирал 50% от заработеното от труженичките. Когато клиент си харесвал проститутка, оставял парите на бара, където работели Милена и Анита, изявяващи се като маман. Те набирали проститутките и им разяснявали правилата за работа. Съхранявали оборота от търговията с плът в чекмедже под бара и записвали в тетрадка клиентите на всяко момиче.

Валери Филипов разпределял печалбата на пеперудките според клиентите. При обиските са намерени пачки, всяка от които имала бележка с първото име на жриците. Филипов се сочи като дясна ръка - пряко контролирал бара, занимавал се и с набиране на нови попълнения, разказват ченгета. Самият Филипов също се признава за виновен като участник в сводническата банда и се отървава също с 3 г. условно. В обясненията си Балабуров посочва, че две години преди акцията продал бара на Георги Чилингиров, а след това бизнесът бил поет от Валери Филипов. Освен за участие в сутеньорската група той признава и за набирането на отделна жрица - Александра Иванова.

Филипов и Балабуров бяха единствените двама, които съдът остави в килията. Практиката в спецсъдилищата показва, че голяма част от обвиняемите се навиват на споразумение и се признават за виновни, само и само да излязат от ареста. По този начин и прокурорите са доволни, че им отпада трудоемката работа да пишат обвинителни актове.

Срещу останалите седем души, погнати като участници в бандата, засега няма внесено дело в съда и те ще чакат съдбата им да се реши по общия ред.

Потресаващото е, че през цялото време, докато търка нара зад решетките, Цвятко Балабуров се води кмет на село Тъжа. За разлика от други погнати управници, за които спецпрокуратурата поиска отстраняване от длъжност, Цвятко Балабуров е бил забравен от магистратите в червени тоги. Нарочно или не, никой от държавното обвинение не е поискал спиране на правомощията на кмета сутеньор. По този начин за селото се грижи само административен секретар и реално е оставено на самотек. Ако още през пролетта прокуратурата беше поискала отстраняване на кмета, трябваше да бъдат насрочени предсрочни избори. Сега вече остава по-малко от година и законът позволява единствено Общинският съвет да избере някой, който временно да поеме юздите на кметството в Тъжа.

Реклама

"Никой не ни е сезирал за обстоятелства по чл. 42 от ЗМСМА (Закона за местното самоуправление и местната администрация) - условията, при които един кмет може да бъде отстранен. Не е пристигало никакво известие нито от общинската администрация, нито от съдебните власти. Един гласоподавател от селото да ни беше писал, щяхме да се задействаме", обясниха пред вестника от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня.

Според запознати след споразумението, което има характер на влязла в сила присъда, Балабуров сам щял да се откаже от поста.

Оневинен заради оттеглени показания

Цвятко Балабуров за първи път е задържан за сутеньорство в края на май 2013 г. Антимафиоти разбиват негова сводническа банда. На първа инстанция в спецсъда той получава 3 г. условно за склоняване на три момичета към проституция. По-късно присъдата е отменена, тъй като жриците оттеглят показанията си. Неочаквано спецпрокуратурата отказала да протестира оправдателното решение и то влязло в сила.

Реклама
Реклама
Реклама