Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7182765 www.bgdnes.bg

Оцелели шест години след трагедията: В Бисер чакаме водата пак да ни залее

8 млн. обезщетение заплашват да фалират община Харманли

"Шест години живеем в бедствено положение в село Бисер. Чакаме да дойде водата и пак да ни залее. Реката от години не е почиствана", разказа пред "България Днес" Красимир, който оцелява по чудо в смъртоносния потоп, тъй като къщата му се намира на баира.
На 6 февруари 2012 година прелива язовир "Иваново", стената му се къса и триметрово цунами потапя село Бисер. Бедствието е огромно. Водата отнема живота на 9 души. 150 къщи се озовават под вода. 55 от сградите са напълно или частично разрушени. Взето е решение да бъдат построени отново. 34 къщи са възстановени. За останалите 21 няма пари и проектът за строежа им е замразен.
Заради бавната и несправедлива по думите на пострадалите процедура хора от селото завеждат граждански дела за имуществени и неимуществени вреди срещу община Харманли и Министерството на отбраната като собственик на земята, върху която е разположен прелелият язовир.
Заведени са общо 33 граждански иска, а общият размер на претендираната сума е за 4 007 304 лева, а лихвата е за около 3,9 млн. лв. Ако съдът реши близо 8 милиона трябва да бъдат изплатени на пострадалите. Сумата е непосилна за Община Харманли и институцията е заплашена от фалит, разкриват местните.
Към този момент от Апелативен съд – София, има постановени 3 решения, по които Община Харманли е осъдена да заплати общо 1 169 537 лв., от които 670 000 лв. главница и 499 537 лв. лихви и такси. Тази сума, след запор на сметките на общината, е преведена по сметката на частен съдебен изпълнител. До дни се очакват още 5 решения на Апелативен съд - София.

От общинския бюджет вече са преведени 1.2 млн. лв., но тази сума не е достатъчна, за да покрие всички искове. Поискан е безлихвен кредит от републиканския бюджет в размер на 2,3 млн. лв.
"Има си хора, които взимат заплати, те да му мислят. Ние живеем по един и същи начин, нищо не се е променило. Построиха 34 къщи, останалите 21, които трябваше да бъдат възстановени не са дори започнати", обяснява Красимир.
Към днешна дата три от делата са във ВКС, 12 от случаите са в Апелативен съд - София, 17 иска са в ръцете на Софийския градски съд, 1 жалба попада в Административен съд - Ямбол.
Васил И. губи майка си и баща си преди шест години в потопа. Той е първият, който успява да спечели своето дело и да получи обезщетение. В своя иск Васил твърди, че след загубата на родителите си освен мъката и болката от загубата им изпада в депресия, получава посттравматичен стрес, изразяващ се в нарушение на съня, често главоболие, тревожност. Магистратите решават той да получи сумата от 110 000 лева като обезщетение.
Друго спечелено дело е на пострадалия Георги Ж. от село Бисер, той също губи дамата си родители. Съдът му присъжда тройно по-голямо обезщетение.
В иска си Георги описва, че живеел с родителите си, които били в зряла работоспособна възраст. Семейството им било пълноценно щастливо, ищецът не бил женен, нямал деца, а те били най- близките му същества. Той осъзнавал и страдал от факта, че завинаги е лишен от семейството си и от моралната родителска опора, която получавал. След трагедията страдал от посттравматичен стрес, депресия, нарушение на съня, често главоболие и тревожност. От жизнен и контактен човек ищецът се превърнал в затворен и отчужден, избягвал срещи с други хора, пише сайтът "Сакар нюз".
Съдът счита, че отговарящо на справедливостта и на конкретните особености е да получи сумата от 350 000 лева, или по 175 000 лева за всеки един от двамата му родители. В осъдителните суми са включени държавни такси, хонорари на адвокати.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама