Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7268909 www.bgdnes.bg

Сексоложката Олеся Ямполска: Скуката в секса развежда хората

Мисионерската е най-харесваната от българите поза

КОЯ Е ТЯ

Д-р Олеся Ямполска е родена на 10 ноември 1981 г. в Украйна. Завършва Кримски медицински университет със специалност невропатология и Московския гещалт институт с психология. Занимава се със сексология повече от десетилетие. От 2010 г. развива частна практика. През 2015 г. се установява в София, след като се омъжва за българин.

- Кой сезон предразполага за повече полови контакти и кога е пиковият период за правене на деца?

Реклама

- Краят на зимата.

- Има ли табута за българския мъж, смятан ли е за Дон Жуан?

- Не, далеч е от Дон Жуан, а основно жените имат табута за секс. Например - имам клиентки, които питат дали трябва да махат иконите от стените, ако правят секс. Имат табута да говорят за своите сексуални фантазии. Мъжете по-лесно показват какво искат. Жените обикновено са много затворени по този въпрос, страхуват се да не бъдат разбрани по неправилен начин.

- Какви са сексуалните фантазии на жените?

- Основно са визуални и красиви. Винаги има някаква обстановка - романтика, свещи, залез. Това ги възбужда. След това идват фантазиите за по-доминантен мъж, където взаимоотношенията между героите са садо-мазо, по-груби. С властващ мъж жената може лесно да изгуби контрол, което е хубаво за интимния им живот. В България има много табута за секса в обществото и не се приема жената да е толкова сексуално активна. Има голям процент от мъжете, които фантазират за по-агресивна жена, но в същото време се плашат от тях. Мислят, че няма да могат да я задоволят, тя няма да ги хареса или ще ги сравнява с други мъже.

- Какъв тип е българката?

- По-семейна. Насочена е към създаването на семейство, иска да е добра майка за децата си. Заради това тя доста често забравя, че освен майка трябва да е и любовница на мъжа си.

- Има една обществена нагласа, че щом двама души станат семейство и имат деца, сексът намалява и дори изчезва. Така ли е?

- Много рядко не намалява. Обикновено при ниско интелигентните хора сексът не намалява. Една и съща поза, всеки ден по 3 минути. Но в тоя случай има количество, но няма качество. За да има една двойка интересен сексуален живот, трябва и двамата да се развиват - лично, професионално и сексуално. Трябва да развиват и нивото си на интимна комуникация, да разнообразяват.

- Известен порносайт пусна статистика за интимните предпочитания на хора от различни държави. Твърдят, че българите харесват най-много аналния секс. Така ли е?

Реклама

- Истина е. Той е доста табуиран, но и културата ни относно него е ниска. Често мъжете тръгват по-агресивно, а така не става. Те смятат, че това е само за тяхно удоволствие, но на жената също трябва да й е хубаво от акта.

- Кои са най-практикуваните пози от българите?

- Мисионерската е най-предпочитаната. Много често хората прибягват до специални възглавници с ъгъл, който повдига таза. В този случай и двамата партньори изпитват максимално удоволствие от акта.

- Има ли случай на разводи заради лош сексуален живот с партньора?

- Липсата на полови контакти или скучният секс развежда хората. Има немалко случаи.

- Изневярата нещо добро ли е или напротив?

- Понякога изневярата може да спомогне за връзката. Покрай липсата на адекватна сексуална комуникация съпрузите много рядко говорят от какво имат нужда, какво липсва и т.н. Тогава мъжът губи интереса, намира си любовница или обратното. В крайна сметка трябва да се стигне до развод, за да се разбере, че всъщност на каквато и възраст да си, сексуалнияг живот е изключително важен.

- Българинът обича да се хвали със сексуалните си завоевания, но имате ли наблюдения кога спира да прави секс?

- На доста напреднала възраст спират да практикуват. Имам клиенти мъже на над 60 г. и жени на малко под 60 г., които продължават да правят секс и не мислят да спират. При доста хора не съществуват табута относно възрастта, напротив. Могат го и го правят, което е много хубаво.

- Кои са най-честите проблеми, които срещат двойките?

- Скука в секса, нещо липсва. В повечето случаи единият иска да има повече полови сношения от другия. Всичко е свързано със сексуалното образование и учудващо малко хора са запознати с него. Често проблемите започват по време на бременността и след раждането. Тогава жената се отдава на детето, отдръпва се от мъжа и това е предпоставка за намаляване на секса. Имало е други случаи - 21-годишно момче да има проблем с възбуждането и вече пие виагра. Този проблем идва от това, че има големи очаквания заради порнофилмите и когато се случат наистина нещата, той се притеснява дали ще се справи. Истината е, че най-големият проблем идва от мозъка.

- По този повод нужно ли е да се въведе сексуалното образование в училищата?

- Да, трябва да го има, но за да образова. На днешно време повечето младежи започват да правят секс, защото техни приятели връстници са започнали. Сексуалното образование трябва да го има тъкмо за да не се стига до грешката "да не останем по-назад". То учи кога да се започне, с какво да се внимава, какво се случва с тялото.

- Променили ли са се нагласите през годините на мъжете спрямо жените и обратно?

- Да, мъжете очакват повече от жените. Очакват да е по-палава, по-активна, да иска секс винаги когато и той иска. Очаква да е някаква звезда от порнофилм, който е гледал вчера. Тези неща не са реални за ежедневието.

- Вярно ли е, че мъжете умират по-рано, защото отделят сперма, която съдържа голямо количество цинк?

- Не знам доколко е вярно, обаче ако мъжът не прави секс 3 месеца, това може да навреди на здравето му. Нивото на тестостерон пада и предизвиква здравословни смущения. Дори да не прави секс често, той трябва да мастурбира редовно, за да може жлезите му да работят адекватно. От друга страна, жените могат да издържат по-дълго време без секс.

- Зачестиха случаите на зловещи изнасилвания и дори се стига до фатален край, много често между партньори. Как го обяснявате?

- Просто сега се говори повече за това. И преди години се е случвало и случаите са били в пъти повече. Обяснявам си го с неудовлетвореност в работата и живота. Най-добрият вариант е хората да насочват агресията си другаде - да спортуват, да се развиват.

- Как си обяснявате, че все по-често се срещат двойки с голяма възрастова разлика?

- Колкото и да е странно, тези хора си пасват сексуално. Перфектните попадения в партньорството е мъжът да е доста по-възрастен, над 50 г., и млада девойка. Това е така, защото неговото либидо не е толкова високо, нивото на тестостерон е паднало, но пък е опитен, а пък тя не е опитна, а и няма големи очаквания. Това прави перфектният баланс. Или обратното, жената е по-възрастна, а мъжът е доста по-млад.

- Как по-млада жена се възбужда от възрастен мъж?

- Кой е казал, че трябва да се възбуждат. Много от момичетата избират по-възрастен мъж, защото е по-опитен и може да им даде нови изживявания. Тя се чувства защитена, предпазена, а той се чувства велик заради уменията си и се чувства мъж.

Реклама
Реклама
Реклама