Варят ракия за миряни в Бачковския манастир

Работим на ишлеме, казва игуменът
Всичко е законно, не искам повече глоби
"Бачковският манастир работи на ишлеме за производство на ракия. Нашето братство имаме достатъчно лозови масиви и насаждения за производство на ракия и вино за собствени нужди. Използваме я за почерпка на гости и дарове."
Това сподели пред "България Днес" игуменът на Бачковския манастир архимандрит Самуил. Тълковният речник ясно сочи, че работата на ишлеме означава изработване на нещо с материали на клиента и заплащане на парче. В конкретния случай - с джанки, сливи, грозде, кайсии или други материали на миряни, които ще си плащат съответната сума, за да получат ракия, направена в манастира.
През януари 2017 г. митничари откриха 360 бутилки по 0,75 литра без бандерол, както и 400 литра ракия без документи, съхранявани в светата обител. Още тогава предишният игумен дядо Симон обяви пред "България Днес", че алкохолът е дарение от благородни миряни и не е за продан.
Наложена бе санкция от митничарите, като актът възлизаше между 5000 и 10 000 лв.
"Той вече е платен. Работим законно и не искам повече подобни глоби. Не пия ракия и не мога да кажа за нейните качества, но тя не се търгува", споделя пред вестника сегашният игумен дядо Самуил.
Манастирската изба е от 1622 г. Разположена е в средния манастирски корпус. Продължава да е действаща и има два отдела. Продоволствен, където се съхраняват храни, и винен, където се приготвя и отлежава виното и известната манастирска ракия - джинджифирка.
Ракията е гроздова, след изваряването в бутилката се добавят 5-6 плода от старото манастирско дърво джинджифир за подобряване на вкуса и цвета. По думите на един от бившите игумени - дядо Наум, умерената употреба на манастирската ракия е балсам за сърцето.
Самото дърво е вид, нетипичен за България. Първите подобни са пренесени от старите монаси от Кавказкия регион и култивирани в манастира.