Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7319446 www.bgdnes.bg

Професор от БАН доказва дарбата на Ванга

Сеанси на Вангелия Гущерова са записани с магнетофон

Социологът Величко Добриянов оставя безценно научно проучване за феноменалната пророчица

Фактът, че Ванга притежава феноменални способности, е доказан от професор Величко Добриянов с уникално научно изследване, проведено през 70-те и 80-те години на XX век, което не е широко известно.

Реклама

Академичният труд се основава на анализ, направен след десет сеанса, проведени с поставени лица, на които Ванга "гледа" в миналото и бъдещето. Всички участници са предварително инструктирани за естеството на експеримента.

Чрез собствен научен подход ученият изчислява коефициенти на познаваемост при провеждане на сеансите с посетилите я хора. И пророчицата издържа "изпитите" си блестящо!

В своята нова поредица "България Днес" ще разкаже на своите читатели интересни подробности за труда на проф. Добриянов.

"Първата среща на проф. Добриянов с Ванга е почти случайна - връща назад лентата писателката Рада Добриянова, съпруга на учения. - Негов колега и приятел социолог Атанас Чолаков го кани да отидат заедно и да се срещнат с прочутата вече Петричка врачка. Тогава Ванга не беше гледала на Величко. Но съпругът ми бе присъствал на разговора на пророчицата с Атанас Чолаков. Това, което Величко сподели у дома, бе, че Ванга има много бистър ум и говори със звънлив младежки глас."

Това е началото на една силна връзка между учения и феноменалната гадателка. Тя става основа на уникалното изследване на Добриянов.

"След първата среща в Петрич от нейна страна дойде позивът за приятелство - разказва Рада Добриянов. - По поръка на Ванга в София пристигна неин роднина за консултация по академичен въпрос със съпруга ми. Тогава той бе директор на Института по социология към БАН. Така се зароди нашето по-интензивно общуване с нея. Преди да започне своето изследване, съпругът ми имаше у себе си един изграден образ за нея. Преди всичко като човек, отдаден на болките на света и лекуващ ги с мистична уникалност. Тъкмо тази милосърдност у двамата мисля, че сближи Ванга със съпруга ми. Те взаимно си допаднаха. Ванга обичаше да му задава всякакви въпроси, които я вълнуваха, а това бе един твърде широк спектър от теми. Тъй като тя имаше отличен ум, но нямаше образование, слушаше и вярваше на мъжа ми, когато й говореше за устройството на планетите, за извънпланетарни спътници, за медицината и особено за политиката" - спомня си жената на учения. И допълва - "Ванга често питаше за тогавашните политици. Съпругът ми избягваше класификации за хора, никога не даваше оценки за тях, той по-скоро я информираше чрез онова, което пишеше в официозите. Времената бяха такива, едно изразено лично мнение, можеше лесно да бъде изопачено и да доведе до нежелателни последици. Ванга сякаш довършваше мисълта му, тя много бързо схващаше идеята в диалога.

Реклама

Затова и леля Ванга прие предложението на мъжа ми да се проведат сеансите за неговата книга. Да се запишат първо на касетки, а после да се дешифрират и обнародват с нейния неподправен, изразителен местен диалект. Тя му вярваше. Знаеше, че Величко няма да я подведе. Тя дори го бе попитала, преди да поставят началото: "Ке напишеш, ама ке те уволнат?". Разбирала е, че в годините на тоталитаризма едно такова изследване щеше да бъде смела крачка и може да се яви като нарушение на нормите. Защото нали самата Ванга не бе в рутинната норма, а бе уникално изключение!"

И така видният социолог започва своя уникален научен труд с подбор на "агенти", които влизат при Ванга, а пророчицата "чете" миналото и съдбата им.

Всеки сеанс се записва и анализира. Резултатите са наистина феноменални. В повечето случаи над 70 процента от това, което Ванга казва за миналото и за семейството на "агента", се оказва вярно. Става дума за имена, събития и ситуации, които тя няма как да знае предварително, но назовава с невероятна точност по време на сеансите.

Ванга има дарбата да контактува с хора, които вече не са между живите, да "говори" с тях.

Вижда и съдбата на учения, който изследва нейните феноменални способности.

"Това се случи след един сеанс за изследването на мъжа ми - разказва съпругата на проф. Добриянов. - След интервюто Величко се обърна към Ванга: "Кажи ми, ще изучим ли ние с Рада нашите момичета, ще им дадем ли добра посока в живота?". "Ке ги изучите!" - отсече бързо Ванга. - Нема да мислиш за тех! Арни са деца и в гимназията ке влезнат..." И тя спря дотук. Не каза и една дума повече."

Една година по-късно проф. Величко Добриянов умира. По-голямата му дъщеря току-що е започнала да учи в английската гимназия. По-малката още е в прогимназия.

"Убедена съм, че леля Ванга беше видяла неизбежното - казва Рада Добриянова. - Но нейната вродена човещина и доброта не й позволяваха да говори за смъртта. Дори когато я е предусещала."

Професор Величко Добриянов си отива от този свят през 1992 г. Преди да види своя труд за Ванга, отпечатан в книга.

"Неговото дело е подложено на забрава и премълчаване", казва съпругата на учения Рада Добриянова.

Тя все пак успява да публикува научното изследване на професор Добриянов в книгата "Феноменът Ванга" през 1995 г. Книгата се превръща в библиографска рядкост заради ограничен тираж и слабости в разпространението.

"Преди няколко години подготвих допълнено издание - казва съпругата на учения Рада Добриянова. - Но малкото издадени бройки се пазят само в щандчето в Рупите."

Четете още

Ванга: Виждам Гунди как гори!

Ванга: Виждам Гунди как гори!

Предсказание на Ванга не се сбъдва

Предсказание на Ванга не се сбъдва

Британският таблоид "Дейли стар" разказва:  Ванга предрича война в Украйна до 2024 г.

Британският таблоид "Дейли стар" разказва: Ванга предрича война в Украйна до 2024 г.

Реклама
Реклама
Реклама