Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7319491 www.bgdnes.bg

Любо има 3000 етикета от българска бира

Ангелов притежава най-голямата колекция у нас, част от тях открива в чужбина

„България Днес" има нова рубрика - "Невероятните хора". Всяка седмица ще ви запознаваме с хора, които имат интересни и любопитни хобита.

Реклама

Любомир Ангелов има най-голямата колекция от бирени етикети.

Той притежава повече от 3 хиляди бройки, като всички са уникални по рода си. Колекционерът събира само етикети на български марки пиво.

Той старателно подрежда родната бирена история, като съхранява листчетата в специални албуми. Всеки от тях е според годината и марката на бирата.

"Започнах да ги събирам преди повече от 25 години. Тогава пиех много бира и реших, че мога да си ги пазя. И така до днес. Вече са повече от 3000 бройки", споделя пред "България Днес" Любомир.

Ангелов притежава изключително ценни етикети, които дори бирените фабрики нямат. В огромната му колекция могат да се открият специални хартийки, посветени на най-различни празници. Сред тях са етикети на "Първомайско пиво", както и други марки, които вече не са на пазара.

"Много от етикетите ми са свързани с някакво значимо за България събитие. Имам от световни и европейски първенства, на които националният ни отбор по футбол е участвал. В колекцията ми има и етикет, посветен на 25-години от 9 септември", разкри колекционерът.

Реклама

Най-старите датират от 50-те години на миналия век. Всички те са пряко свързани с комунистическия режим у нас.

Когато започва да ги събира, в София почти не достигат бири от други региони. Затова често пътува из България, за да пие бира от другите краища на страната и да сваля етикетите им.

"Сега пътувам в чужбина със същата кауза. Интересно е, че повечето от по-редките етикети, и то на наши бири, съм ги открил извън България. Редовно ходя на сбирки в чужбина, за да си намирам етикети. Има много колекционери като мен. Когато ходят в чужда страна, свалям по няколко хартийки. Вече не е трудно да се намерят етикети с интернет. Има си групи на колекционери. При разговори с колеги научих, че имам най-голямата колекция в Европа за български етикети. Ще се радвам да намеря някой, който да има повече от мен", обясни Любомир.

Биреният колекционер съхранява етикетите в дома си. Не знае точно къде са всички, тъй като са страшно много.

"Трябва да питате жена ми къде ги държи всичките", шегува се Любо.

Реклама
Реклама
Реклама