Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7345602 www.bgdnes.bg

Николай Примов - незрящият художник

Той рисува с чувство и допир

СНИМКИ: ПЛАМЕН КОДРОВ

С новата ни рубрика "Невероятните хора" всяка седмица ви запознаваме с хора, които имат интересни хобита.

Днес ви срещаме с незрящия художник Николай Примов. Той не спира да преследва мечтите си и рисува, въпреки че не вижда почти нищо.

Реклама

Той не се предава. Продължава да рисува, въпреки че губи почти напълно зрението си. Той е Николай Примов - незрящият художник.

Мъжът губи зрението си в катастрофа преди повече от 25 години. Но не се отказва и не спира да мечтае. Продължава да прави това, което винаги е искал - да рисува.

Но как един незрящ човек успява да създаде картини?

"Всичко е усещане - признава пред "България Днес" Примов. - Цветовете ги виждам, но размазано."

Най-често роденият в София незрящ художник рисува върху стъкло. Използва всякакви инструменти, за да създаде шедьоври. Всички картини Николай съхранява в дома си. Някои от тях още не са завършени, въпреки че работи по тях повече от 6-7 години.

Част от картините на Примов изобразяват светци. Преди катастрофата, в която губи зрението си, той работи като реставратор на църкви. След инцидента никога повече не може да прави това. Въпреки че още му се иска.

Реклама

"Рисувам с четки, бъркалки, клечки за зъби, с пръсти също. С нокътя си правя човешко око", разкри незрящият художник.

Николай рисува най-вече с пръсти. Хване ли молив, започва да слага точка до точка, след което ги свързва и се получава картина, която трудно се прави дори и от професионални художници.

Примов не се притеснява, че не може да види творенията си.

Той ходи на работа като всеки обикновен човек - модел е в Националната академия художници, но след като се прибере в дома си, сяда и започва да рисува посред нощ.

"Усещам творенията си. Това ми е достатъчно. Даже някой път е много по-хубаво да усещаш, отколкото да го виждаш. Всичко е въпрос на вдъхновение", признава Примов.

Незрящият художник изкарва курс по сетивна фотография. Той е един от първите в България, които завършват обучението. Дипломата му стои на видно място в уютния дом на Николай.

Примов участва и във филми, където най-вече е статист. Влизал е в над 80 киноленти. Върхът в кинокариерата му е участието му във филм, в които се появява редом до холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Лентата носи името "Ад". Примов е в ролята на смъртта. Слепият художник успява да се докосне до холивудската звезда, снимките с която продължават няколко часа. В снимачния процес Ван Дам не използва дубльор, разказва впечатленията си от холивудския ас Николай.

"Все ми дават роли на злодей или на зомбита - признава Примов. - Като ме видят гримьорите ми казват: "Ей, Ники, добре, че си ти. Ще спестим от грим". Във филма с Ван Дам играх смъртта. Имах три очи", обяснява с усмивка той.

В една от сцените Николай трябва да играе жена. И го качват на 15-сантиметров ток.

"Трябваше да играя футбол така. Имам опит в носенето на високи обувки. Имах 6 сестри. Счупих ток по време на снимките, както и очаквах. Паднах, но веднага станах", добавя незрящият художник.

Реклама
Реклама
Реклама