Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7354983 www.bgdnes.bg

Поп Славейко посреща с тромпет

Освен свещеник е музикант и фермер 

Отец Славейко посреща гурбетчии с тромпет.
Завръщането на емигриралите българи винаги е весело в монтанското село Славотин. 38-годишният Славейко Славчов е свещеник на три села в областта. По празници, когато на площада се събират местни, гурбетчии и гости, отчето грабва тромпета и започва да ги забавлява с хора и ръченици. Няма човек в околията, който да не го боготвори и да не се радва на заложбите и добрата му душа.
"Най-обичам да свиря хората и маршовете на Дико Илиев, те са нещо неземно. В тях е вплетена цялата радост и мъка на българската душа", споделя попът.
Освен свещеник Славейко е музикант и фермер. Дядо му Стоян е бил много вярващ човек и самоук музикант. Той предава на внука си любовта към вярата. Още като ученик Славейко започва да участва във фолклорни групи, а по-късно завършва Духовната семинария. В началото работата му не е никак лесна. В част от селата няма храмове, а другите са пред разруха. За да може да се изхранва, отец Славейко се регистрира като земеделски производител. Заедно с баща си Цветин събират стадо от 100 овце. През последните години свещеническата служба става по-уредена, но това не отказва младия поп от другите му две занимания.
В Славотин и околните села вече добре познават музикалното отче и таланта му. Местните не пропускат да го поканят да служи в черквата, да освети трапезата и по възможност да се порадват на музиката му за всеки голям празник.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама